Una visió del jovent

L’eterna joventut és l’elixir més preuat a la nostra societat de consum. Tota una indústria al voltant de l’estètica ven constantment la manera de dissimular el nostre envelliment. Però quan parlem de joves i adolescents, en ocasions els etiquetem en aquells ciutadans molestos, irresponsables, immadurs, que embruten les places, que estan molestant tot el dia, fent “botellons” els caps de setmana. I així, sempre acaben ocupant notícies de vandalisme i gamberrades.

Des de l’Esquitx, gran part de les nostres professionals són persones joves, quasi tot el voluntariat també són persones joves i cada dia tenim l’oportunitat de treballar amb adolescents, en diferents projectes d’acció social i d’educació en el lleure.  I us podem dir de primera mà, que el col·lectiu juvenil està patint les més grans injustícies socials. I com comentava al principi, també pateix l’estigmatització de la societat.

En primer lloc, un sistema educatiu, amb un nivell de fracàs i absentisme escolar alarmant. La desocupació juvenil, és desproporcionada i afecta també als joves millors formats però evidentment en entorns més febles la desocupació encara és més severa. Per això ens esforcem a treballar per l’èxit educatiu dels nostres joves que viuen situacions de vulnerabilitat, perquè som conscients que així millorarem la seva inserció laboral. .

A l’Inserjove que és un dels projectes de l’Esquitx que treballem per la millora de l’ocupabilitat, ens trobem amb joves que han deixat l’Institut i que han perdut la motivació per continuar formant-se. Així doncs, gràcies a aquest projecte que liderem des d’un espai acollidor, adaptat, de proximitat al jove i sobretot un espai que vol trencar la barrera institucional de diferents organismes formals, actuem per un retorn al món formatiu d’aquests joves. D’aquesta manera redescobreixen capacitats i  motivacions, i aleshores l’acompanyament de les professionals en l’adquisició d’eines per sortir-se’n de les adversitats de la vida; aconsegueixen, en el 90 per cent dels casos, un augment formatiu i una exitosa inserció laboral.

Per altra banda, actuem també amb adolescents de Secundària amb diferents  projectes d’intervenció socioeducativa que són, L’Esquitx Jove al barri de Can Rull Cifuentes, la Casa dels Pins joves de Merinals i el Casal de migdia d’adolescents que fem al IES Sabadell. Aquest últim, és un dels pocs serveis de menjador per alumnes de la ESO que es fa a Sabadell. Neix amb la intenció de donar continuïtat a les beques de menjador de Primària ja que el pas cap a l’Institut feia que perdessin l’opció de tenir aquestes beques perquè la majoria d’Instituts ja no tenen serveis de menjador. Des de l’Esquitx participem amb il·lusió d’aquest Casal de migdia, fent que sigui no només un treball respecte els àpats saludables sinó també li donem valor a una tasca socioeducativa per part de les educadores que contribueixi a garantir una alimentació saludable als adolescents d’entorns vulnerables i un espai educatiu que contribueixi a esdevenir un espai de lleure de valor i de qualitat.

Aquests i molts altres projectes són possible gràcies a un equip de professionals vocacionals que fan possible amb aquest bonic ofici, donar espais de participació, d’igualtat d’oportunitats, de vivències que permeten que moltes persones trobin referents que acompanyen, orienten i esdevenen vincles.

Necessitem que els i les joves es sentin més que mai particeps de la nostra societat, donar oportunitats, invertir més en projectes que donin respostes a les noves necessitats generant una societat inclusiva, que generi igualtat d’oportunitats per construir el seu present i futur.