Disseny intel·ligent.

El voluntariat i el disseny intel·ligent

Molt es parla en aquest temps d’avanç científic del disseny intel·ligent, però aquest article, més que defensar-lo, pretén aprofundir en un aspecte que ens reflecteix que, a més de disseny intel·ligent hi ha emocions que, en compartir-les, deixen que el propi disseny ens reveli com és i com sent qui està darrere d’aquest disseny.

Una de les coses que proposen les entitats socials i que és el seu punt fort, és la solidaritat, empatia i connexió amb els més vulnerables. No som pocs els que, malgrat el difícil que a vegades pot ser aquest tipus de labor, descobrim que poques coses ens fan sentir realitzats com l’ajuda al proïsme i al desfavorit.

La química del nostre cos també parla d’això. Tan lligada aquesta la nostra ànima a la nostra biologia que, segons el tipus i fi d’activitat que realitzem, estarem generant diferents tipus d’hormones; aquestes són beneficioses en la seva justa mesura, però quan es generen en excés, com la dopamina també coneguda com l’hormona del plaer, poden ser perjudicials per al nostre cos.

Però hi ha una hormona en la qual vull fer èmfasi i que crida especialment l’atenció ja que aquesta es genera justament en la labor del voluntariat altruista i que no perjudica fins i tot en excés. Paul Gilbert, autor del llibre Teràpia enfocada en la compassió, fa referència a l’existència de 3 sistemes emocionals bàsics en l’ésser humà i entre ells esmenta el “Sistema de calma/satisfacció”.

Aquest està relacionat amb emocions com l’alegria, la inclinació segura, les relacions amb altres persones. També s’associa amb el fet de sentir-nos contents i assegurances. S’activa quan estem amb persones amb les quals ens sentim vinculats emocionalment, quan establim relacions de confiança i generositat o quan ajudem desinteressadament als altres. En aquest sistema les hormones predominants són l’oxitocina i les endorfines. Curiosament aquest tipus d’hormones són saludables i produeixen profund benestar quan són generades.

Amb això podem veure que l’ajuda social a uns altres, no sols produeix benestar, sinó que ens fa saludables en ànima i cos. Curiosament, el disseny darrere del nostre organisme, ens dona pistes que prioritza aquesta ment intel·ligent.

Text: Francisco Cegarra, president de la Fundació CERMA.

Deixeu un comentari