Sergio Pellicer, entusiasta seguidor del Centre d’Esports Sabadell i una de les persones clau en el futbol inclusiu té una passió en forma de samarretes. En concret d’indumentàries arlequinades. Des de l’any 2019 que va començar la seva col·lecció ja en té 223 de 170 clubs diferents. A les seves xarxes socials ‘camisetas arlequinadas’ es poden trobar una pila d’elles en una col·lecció interminable.
Quedem al barri de Cifuentes amb aquest mecànic de vocació i porta una caixa plena de samarretes arlequinades a més d’una base de dades que va ‘in-crescendo’. Una samarreta verd-i-blanca del Liverpool entre les últimes en l’horitzó. Per la foto que obre el reportatge, l’hem vestit amb la samarreta del Racing de Santander signada per Pedro Munitis i, a les seves mans, les del Flamengo de Brasil i el Parma italià.
Quan vas tenir la idea de fer la col·lecció?
Va ser l’any 2019. Sempre m’ha agradat i, arran de la connexió amb el Bristol Rovers, vaig pensar que era un bon moment per iniciar la col·lecció i ja en tinc 223 de 170 clubs diferents.
Per a vostè la samarreta de Croàcia és arlequinada?
No. Aquella és diferent. Una samarreta arlequinada té quatre parts, amb 4 quadres ben diferenciats encara que hi han de tota mena, difuminades o amb relleu. La històrica del Sabadell és el millor exemple.
I l’actual com la veu?
Tinc 46 samarretes del Sabadell i aquesta nova és arlequinada. La veritat és que crea controvèrsia, però s’interpreta la idea i com totes les del club, s’acaba estimant. Personalment prefereixo, la històrica Massana i també la segona equipació amb els colors de la ciutat amb el play-off de Marbella.
Sabadell és la ciutat arlequinada i no només pel Centre d’Esports. És ADN de la ciutat oi?
Totalment, és la ciutat més arlequinada i els equips com el Mercantil, Can Rull, Sabadell Nord, Planadeu o històrics que ja no hi són com el Carolinense han vestit així. I també a la comarca com el Matadepera.
Suposo que tindrà la del Sant Pere Molanta, un clàssic de la pretemporada del Sabadell, oi?
Així és. La vaig aconseguir fa tres anys després d’un partit de la Copa Catalunya amateur i em consta de partits contra el primer equip. A Catalunya he descobert una bona pila. Collsuspina, Calaf, Cunit entre altres.
Quina és la seva particular geografia de samarretes arlequinades a Espanya?
La més coneguda és la del Ebro, que va jugar contra el Sabadell a Segona B durant dues temporades, també el Villa de Alagón i l’ex CD Aragón dintre d’aquesta comunitat. Sodupe (País Basc), Villa de Langreo o Tuilla, el poble de David Villa a Astúries; Arosa, Villagarcia o Portonovo (Galícia), el Racing de Santander va fer una especial; Ciempozuelos, Pegaso o Tres Cantos (Madrid), el Racing Ciudad de Murcia entre altres equips de tota Espanya que són arlequinats.
(Una història arlequinada diu que el president de la companyia Pegaso va fundar un club a Madrid a la dècada dels anys 40 del segle passat. Va proclamar que el Pegaso jugaria amb la samarreta del primer equip que guanyés al Real Madrid… i aquell any 1947 va ser el Sabadell).
Portar una samarreta arlequinada té un plus oi?
Sí. D’entrada les marques no solen fer samarretes arlequinades de manera habitual al seu cataleg. S’han de fer especialment i té un cost superior. També hi ha equips que fan directament només per les que faran servir. Igualment hi ha una història darrere de per què equips van escollir l’arlequinada. A Catalunya, hi havia equips que tenien dubte si fer una samarreta, estil Barça o de l’Espanyol i el Sabadell com a tercer equip de Catalunya, era com la tercera via, i agafaven l’arlequinada. La història tèxtil també té a veure.
També té samarretes arlequinades de Barça i Real Madrid. Joies de col·leccionista
La del Barça és de l’any 2017 i és un arlequinat peculiar. La del Real Madrid va ser de la temporada 1996-97. La primera en què els jugadors tenien el nom darrere. Va ser una tercera equipació i només la van fer servir oficialment en un partit contra l’Elx.
A l’estranger, molt més que el Bristol Rovers.
Si, va ser precisament, la bona entesa entre el Sabadell i el Bristol Rovers que em va donar la idea de fer la col·lecció. A Anglaterra hi ha més exemples com el Wycombe Wanderers. Tinc samarretes de tot el món. A Brasil, el Flamengo va fer una samarreta especial pel 100 aniversari. El Parma és arlequinat a Itàlia. A l’Argentina, la samarreta del porter de Rosario Central és arlequinada. El Goztepe a Turquia. També el Liverpool ha tret una de colors verd i blanc. A Alemanya, el Bayer Leverkusen i el Sant Paulí també als anys 90. Com a seleccions, Itàlia, Països Baixos i Irlanda també han portat samarretes.
Quina és la teva via per trobar samarretes?
Hi ha diverses opcions. Tinc una base de dades on surten els clubs que vesteixen o han vestit d’arlequinat. Em poso en contacte amb ells i en funció dels seus recursos, me la regalen o me la venen. Em dona igual quina talla sigui o la temporada. La qüestió és que estigui bé. Una altra opció és per plataformes de segona mà com Wallapop. També contacto a través d’altres persones.
Quin és el futbol que més li agrada?
Soc dels que penso en un estil ‘Odio al futbol moderno’. Veig més partits de futbol regional que de Primera o Segona A. Gaudeixo molt més d’aquest futbol. A més una de les coses més importants que m’ha aportat la col·lecció de samarretes és haver contactat amb gent. Això ha estat un plus per totes les històries que hi ha darrere d’aquestes indumentàries.
Ets coordinador del Sabadell de futbol inclusiu. Què significa per tu?
Mira que m’agrada el tema de les samarretes, però res es pot comparar al que veig a cada entrenament de futbol inclusiu. Vam començar l’any 2018 amb José Sag i tot l’equip i és molt gratificant tot el que hem viscut. Una abraçada d’un noi et dona energia per 3-4 setmanes. El millor és que tot s’activa a cada entrenament.
Finalment, com es poden posar en contacte amb tu per enviar-te informació o samarretes?
Tinc el meu blog Camisetas arlequinadas i també a les diferents xarxes socials amb el mateix nom.
Foto portada: Sergio Pellicer amb les samarretes del Racing de Santander, Flamengo i Parma. Autor: J.Sánchez