El paper d’un entrenador d’escacs en el Campionat de Catalunya d’Equips d’Edats

El club d’escacs Coral Colon Sabadell Chessy ha participat en el Campionat de Catalunya per Equips d’Edats amb representació en les categories Sub14, 16 i 18 celebrat a Lloret de Mar entre el 12 i 14 d’octubre. Amb una gran ambició, els jugadors sabadellencs han perseguit el desig de convertir-se en campions en les seves respectives categories i deixar alt el nom de Sabadell.

En unes categories amb un nivell elevat, han finalitzat en unes discretes novena i dues cinquenes posicions respectivament. Les baixes capitals del millor jugador de l’equip Sub14 i del segon millor de Sub18 han dificultat els bons resultats. Fora d’això, han aconseguit punts importants per passar als playoffs per optar al podi. L’entrenador assignat a preparar als equips era el gran mestre internacional ucraïnès Viktor Moskalenko, que va qualificar l’actuació del club de complicada donat els inconvenients i baixes d’última hora.

Preparació escaquística

El torneig es disputava a doble ronda, és a dir, es jugava pel matí i per la tarda, per tant, els jugadors no disposaven de molt temps per poder preparar als propers rivals. Moskalenko ha explicat que la preparació de cada partida era diferent per cada equip i cada rival, i sempre eren desiguals. Els jugadors es reunien individualment amb l’entrenador en el hall de l’hotel i gaudien d’uns 20 minuts cadascú per, amb l’ajuda d’en Viktor, traçar una estratègia exitosa i aprofitar al màxim els coneixements que t’atorga l’entrenador per tenir una millor partida.

Moskalenko destaca que la transcendència de tenir un coach que està per tu i et dedica temps abans de jugar una partida és molt important per aconseguir bons resultats. Marca en nombroses ocasions l’estratègia a seguir i les millors idees posicionals per aconseguir els punts.

Explica que la preparació era senzilla i intuïtiva amb els jugadors que ell ja coneixia i entrenava des de principis d’any degut al gran bagatge que ja portaven d’anteriors tornejos. Amb els demés, l’ucraïnès va preparar sobretot obertures. Un cop finalitzada la partida, sempre analitzava amb el jugador el succeït durant el joc i revisar els punts forts i febles per millorar. Acabada la ronda del matí i després de dinar, es reunia de nou amb cadascú per repassar l’estil de joc de la partida de la tarda. Moskalenko subratlla que el desgast i el cansament durant aquests dies va ser elevat, però també remarca la satisfacció que, encara que els resultats no van acabar de sortir, la feina estava ben feta.

Psicologia i motivació

L’aspecte psicològic és vital en els escacs. Una derrota pot causar una desmotivació i falta de ganes. “L’equip és una pinya, s’animen entre ells, però també n’hi ha d’altres que no la necessiten perquè sempre estan motivats” remarca l’ucraïnès. L’esperit d’equip fa que tots s’estimulin i en paraules de l’entrenador, grups així són els que tenen èxit.

A nivell individual, si no estàs rodejat d’un bon equip, pot haver desmotivació, però si el grup està unit i actuem tots en companyia, la determinació per millorar els resultats i fer-ho el millor possible augmenta notablement.

Un altre factor on l’entrenador té una incidència important és en resoldre la falta de confiança d’alguns jugadors. Quan el rival és més fort, l’entrenador confessa que un jugador pot mancar de fe i determinació, fet que les possibilitats de perdre la partida incrementin repentinament. Per tant, el paper de l’entrenador i de l’equip és vital a l’hora de cultivar una ambició.

Fotografia de portada: Pau Manel Prada, jugador del Societat Coral Colon Sabadell Chessy

Comments are closed.