Foto portada: la waterpolista de la selecció espanyola Anni Espar, a la final contra Països Baixos. Autor: RFEN.

Països Baixos s’endú el seu Europeu en una ajustada final amb Espanya (7-8)

Països Baixos s’ha convertit en la bèstia negra de la selecció femenina de waterpolo, amb cinc waterpolistes del CN Sabadell. Com al Mundial de Fukuoka del passat estiu, les neerlandeses s’han imposat al combinat espanyol ara a la final del campionat d’Europa en una ajustadíssima final (7-8) que s’ha resolt en els darrers segons. Les neerlandeses guanyen el seu Europeu. L’arbitratge, casolà, no ha estat decisiu però sí molt significatiu.

En una final igualada i amb un nivell tan elevat, els detalls decideixen. La falta d’efectivitat espanyola ha estat decisiva. Només han marcat un gol per vuit superioritats. Les neerlandeses no han estat gaire millor però ha estat suficient per marcar la diferència (4 de 14 superioritats). Vuit exclusions per a Països Baixos; 14 per a Espanya. Espar i Leitón no han acabat el partit. Arbitratge molt i molt casolà.

Espanya ha començat bé el partit. Forca ha avançat l’equip de Miki Oca. Després Espar ha posat el 2 a 0 al marcador. El primer quart ha finalitat amb 2-1 després d’un penal marcat per Països Baixos. El segon quart ha estat desastrós pels interessos espanyols i ha finalitzat amb un parcial d’1 a 4 per anar al descans llarg amb 3 a 5 al marcador. Els segons vuit minuts se li han fet molt llargs a una Espanya improductiva en atac, amb grans dificultats per generar joc interior cap a Maica Garcia o Paula Leitón.

El seleccionador espanyol, Miki Oca. Autor: RFEN.

El descans ha revitalitzat les de Miki Oca. Un gol d’Elena Ruiz ha escurçat distàncies, Terré ha aturat un penal i Bea Ortiz ha igualtat el marcador (5-5). Al final del tercer quart 5 a 6, que Paula Leitón de revés magistral ha neutralitzat a l’inici del quart decisiu. Països Baixos s’ha tornat a avançar mitjançant Van der Slot. Però Maica Garcia ha neutralitzat l’avantatge, en la primera i única superioritat materialitzada, per tornar a instaurar l’empat.

La sort del campió

En el minut final, en la catorzena superioritat i amb la sort de cara perquè la bola ha tocat primer el pal i després ha rebotat en Martina Terré i s’ha colat cap a dins, Països Baixos s’ha avançat de forma definitiva. A Espanya només li han quedat sis segons per intentar el miracle. No ha pogut ser.

Camí del Mundial

Països Baixos s’endú el seu Europeu, que s’ha disputat a Eindhoven. Actuació destacable de la ‘sabadellenca’ Sabrina van der Slot, amb dos gols a la final. Al Japó, fa un any, els Països Baixos van guanyar el Mundial, també a Espanya, en la tanda de penals.

Les subcampiones d’Europa, amb cares generalment llargues, aquest dissabte. Autor: RFEN.

Però ara no hi ha temps per pensar gaire. Sí per millorar. Amb l’Europeu finalitzat, comença la preparació per al Mundial en aquest any que també serà olímpic.