Foto portada: Persona desinfectant les superfícies de la llar. Autor: AMIC

Com actuo a casa si estic contagiat?

En aquest cas us parlem de les pautes a seguir si estàs en aïllament domiciliari per un cas lleu o creus que pots tenir símptomes, bé estant sol o bé acompanyat.

Has de disposar d’un telèfon mòbil o intercomunicador a l’habitació o en el lloc en el qual passes la major part del teu temps. Així com productes d’higiene de mans, una galleda d’escombraries a l’habitació o en el bany, i restringeix qualsevol visita domiciliària que no sigui imprescindible.

Pel que fa a la neteja de la casa aquestes són les recomanacions generals:

  1. Netejar diàriament les superfícies que es toquen sovint, bany i vàter amb baietes d’un sol ús i lleixiu. Cal rentar-se les mans en acabar.
  2. Assegurar-se que les habitacions de la casa estiguin ben ventilades (cinc minuts al dia com a mínim).
  3. La persona encarregada de la neteja diària s’haurà de protegir amb màscara i guants d’un sol ús.
  4. Cal rentar especialment totes les superfícies de contacte freqüent, com les taules, els picaportes de les portes, les claus o les aixetes del bany, els vàters, els telèfons, els teclats, i especialment totes les superfícies que puguin tenir sang, excrements o fluids corporals.
  5. Rentar la vaixella, coberts, i altres utensilis de cuina amb aigua calenta i sabó. Preferiblement en el rentaplats en un programa que arribi als 60 °C de temperatura.
  6. No cal sacsejar la roba, sinó ficar-la directament en la rentadora o guardar-la en una bossa hermètica fins que es vagi a rentar. Si no es disposa de rentadora, cal deixar-la en remull en aigua calenta i sabó en un barril gran.
  7. La roba de llit, tovalloles, etc. de les persones malaltes, han de rentar-se amb el detergent habitual, a una temperatura de 60-90 °C. Cal deixar eixugar la roba totalment. Si no es disposa d’aigua calenta, es recomana posar en remull els llençols en una solució de clor al 0,05% o afegint lleixiu.
  8. Cal posar-se guants d’un sol ús abans de tocar la roba del malalt.
  9. Llançar a les escombraries els guants i la màscara en una bossa de plàstic tancada.
Foto portada: Persona desinfectant les superfícies de la llar. Autor: AMIC