Sabadell commemora aquestes setmanes 50 anys de la tardor de 1974, sota l’influx de la revolució dels clavells a Portugal, que va acabar amb la dictadura de Salazar pocs mesos abans. Un moment crucial, amb Franco encara viu, en que les iniciatives de l’antifranquisme eren unitàries. Una excursió al bosc de Togores cistell en mà rememorarà el proper diumenge la fundació de l’Assemblea Democràtica de Sabadell mig segle després.
L’Assemblea Democràtica de Sabadell era l’equivalent local a l’Assemblea de Catalunya, creada el novembre de 1971 a l’església de Sant Agustí de Barcelona. Com l’Assemblea de Catalunya, l’ADS aplegava les forces antifranquistes locals, des de l’hegemònic PSUC fins l’extrema esquerra (Bandera Roja o altres) o el centredreta catalanista que després fundaria Convergència. Es va fundar el 27 d’octubre de 1974. Diumenge farà 50 anys. L’Ajuntament ho commemorarà amb una excursió al bosc de Togores. I és que justament l’ADS es va fundar enmig del bosc, amb l’excusa d’anar a buscar bolets, per mirar d’esquivar la policia.
En aquell moment, la brigada político social tenia entre cella i cella les activitats opositores en el mogut Sabadell de 1974, amb l’obrerisme i antifranquisme ben relacionats a les fàbriques, els tallers, els centres de joves i també les esglésies. Així que la fundació de l’ADS es va fer al bosc. Hi van assistir un centenar de persones llarg. Què demanaven?
“Unitat d’acció de totes les forces democràtiques. Solidaritat en la lluita en favor dels represaliats. I finalment l’acabament de la repressió i la consecució de l’amnistia (…)”, segons la seva declaració programàtica.
Des de la seva fundació, l’Assemblea Democràtica de Sabadell va coordinar l’antifranquisme i va donar suport a l’Assemblea de Catalunya però també va tenir posicionaments locals sobre la construcció de la Gran Via, el problema de la residència Albada o durant la Vaga General Política, que va desembocar en la caiguda del darrer alcalde franquista, Josep Burull, el febrer de 1976, tres mesos després de la mort de Franco. L’ADS es va presentar en públic el juny de 1976. No obstant, acaba dissolent-se un cop abandonada per gairebé tothom la via de la “ruptura” i iniciada la “transició”.
Cistell en mà
50 anys després, Sabadell recordarà l’ADS amb una excursió a Togores. Sortirà del Molí de l’Amat (actual Aprestos de Lanería SA). Es demana portar un cistell per replicar el pretext d’agafar bolets del seu moment. La commemoració del 50è aniversari de la constitució de l’ADS està recollida al Pla de Memòria Democràtica 2022-2026, aprovat per l’Ajuntament el març de 2022.
50 anys dels 67 detinguts a les Escolàpies
D’altra banda, el passat 8 de setembre va fer mig segle de la detenció de 67 persones a l’església de les Escolàpies, al carrer de Sant Josep. Eren els membres de l’Assemblea de Catalunya, que aplegava totes les sensibilitats de l’antifranquisme català, que estaven reunits -òbviament de forma clandestina- al seu interior. Mig centenar de policies van abraonar-se a les Escolàpies i després d’hores d’espera pel permís eclesiàstic, van tirar pel dret, van entrar i van detenir tothom.
Per commemorar els fets el proper 7 de novembre a les sis de la tarda l’església de les Escolàpies es convertirà en un nou espai de la Xarxa d’Espais de Memòria del Memorial Democràtic de la Generalitat. Es farà un acte amb testimonis de l’època. Entre ells, el de la superiora de la comunitat, Maria Pau Trayner, que va ser clau per organitzar la trobada. Les Escolàpies seran el desè espai de memòria de la ciutat. Abans d’acabar l’any s’inaugurarà un de nou, al barri de Ca n’Oriac, relacionat també amb l’antifranquisme.
Informació relacionada:
Foto portada: fundació de l’Assemblea Democràtica de Sabadell. Font: Informe de l’oposició, d’Andreu Castells.