El deportat sabadellenc Eduard Garrigós va ser un dels supervivents. A la foto el dia de l'alliberament de Mauthausen. Autor: Francesc Boix.

Localitzen dos sabadellencs més que van ser deportats als camps nazis

La recerca iniciada fa alguns anys pel Museu d’Història de Sabadell i les entitats memorialistes ha permès localitzar dos sabadellencs més que van ser deportats als camps nazis. Es tracta de José García Campillo, que va morir a Gusen (Àustria) amb 42 anys, i de Pere Sabater, que va ser deportat a Dachau, prop de Munich. Sabater va poder-ne viu l’any 1945, un cop alliberat el camp, en aquest cas, per les tropes nord-americanes.

Segons informa l’Ajuntament, José García Campillo, residia a Sabadell quan va esclatar la guerra el 1936. Després d’exiliar-se a França, va ser deportat a Mauthausen i després traslladat al camp annex de Gusen, on va morir als 42 anys. D’altra banda, Pere Sabater Carbonell, nascut a Sabadell, va exiliar-se també a França, on va ser detingut, empresonat a Burdeus i deportat a Dachau, d’on va ser alliberat l’any 1945. En tots dos casos, l’Ajuntament ha enviat la informació al Memorial Democràtic de la Generalitat per tal de que es puguin posar dues llambordes stolpersteine davant la casa on vivien. Una seixantena de sabadellencs, tots els deportats de qui es tenia coneixement fins ara, ja tenen una stolpersteine en el seu record.

La troballa es fa pública una setmana abans del 27 de gener, Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, que comptarà amb una ofrena floral en el record de les víctimes dels nazis a la plaça de Montserrat Roig, la periodista que més va documentar la presència catalana als camps nazis. “Fer memòria és indispensable per no tornar a cometre els errors del passat”, ha remarcat la tinenta d’alcaldessa de Feminismes, Benestar animal i Participació, Marta Morell.

Cicle de Cinema sobre la Deportació

Aquest dimarts ha arrencat la quarta edició d’aquest cicle. Ho ha fet amb la projecció del premiat llargmetratge animat Josep, al Cinema Imperial. Josep narra el periple de Josep Bartolí, dibuixant antifeixista que va passar per diversos camps de concentració. L’actor Sergi López dona veu a Bartolí a la pel·lícula i va assistir a la projecció. El cicle seguirà amb la projecció dels documentals Els oblidats de la Línia Maginot, el 26 de gener, i El retratista, el 23 de febrer.

Més informació: 

“Hem de recordar la gent corrent que va viure en les seves carns la barbàrie”

En record de les germanes Masachs… 74 anys després

Així van viure els familiars l’homenatge als deportats als camps nazis

Els deportats sabadellencs als camps d’extermini nazis (1940-1945)

Foto portada: el deportat sabadellenc Eduard Garrigós, un dels supervivents dels camps nazis. A la foto el dia de l’alliberament de Mauthausen. Autor: Francesc Boix, també conegut com ‘El fotògraf de Mauthausen’.