Recuperem el Refugi. Aquest és el nom de l’exposició que recupera la història del refugi antiaeri del Pau Vila que es troba disponible fins al 22 d’abril al Casal Pere Quart. A través d’un recorregut visual i cronològic, l’espai reuneix documentació nova amb més detalls sobre aquest lloc històric ocult al subterrani de la ciutat.
La voluntat d’arribar fins al refugi i descobrir quin és el seu estat actual és el motiu que ha portat a l’equip docent de l’Institut Pau Vila i als seus alumnes a crear aquesta exposició. David Martín, cap de seminari a l’institut i especialitzat en geografia i història, considera que no accedir-hi és una pèrdua d’oportunitats. “Pensem que és un lloc únic en un centre educatiu i en sòl públic. Nosaltres amb un grup d’història de batxillerat anem cada any a veure camps de concentració. En cinc viatges hem portat 150 alumnes i resulta que tenim just a sota un refugi on no podem accedir”, afirma.
Gràcies a tot el treball d’investigació fet pels experts, els docents i, fins i tot, els alumnes en treballs de recerca que han resultat premiats, s’ha pogut demostrar l’existència del refugi antiaeri, les seves dimensions (segons les estimacions realitzades, hi podrien cabre entre 600 i 900 persones) i les tasques que s’hi van dur a terme després de la Guerra Civil. Per exemple, s’han rescatat imatges del refugi on s’observava a Pere Salaet, un xampinyonaire, cultivant els seus aliments a l’interior de l’espai. “El refugi existeix i s’observa perfectament en els plànols ampliats amb intel·ligència artificial. És una passada perquè es veuen les entrades i les boques de ventilació just on hi ha ara el nostre institut”, afirma Martín.
D’altra banda, el professor David Martín en representació a l’organització de l’exposició, ha expressat el seu lament després de perdre dues molt bones oportunitats els darrers anys en què s’hagués aconseguit accedir al refugi i fer-ne un estudi del seu estat i viabilitat. La primera va estar el sondatge amb georadar amb l’objectiu de trobar les portes (es va abandonar la cerca després de no localitzar-les) i la segona una reforma al gimnàs de l’institut.
“Es va canviar el terra del gimnàs i teníem una excavadora a dins, just a la zona on hi hauria el refugi i tenint constància que estàvem a molt poca distància d’accedir-hi, a centímetres de profunditat. Vam traslladar-ho als mitjans de comunicació, Joan Mena ho va portar al congrés, vam anar al Parlament… però no va ser possible”, lamenta.
Amb l’exposició Recuperem el refugi es pretén donar visibilitat i veu a aquest fet i no renunciar a espais relacionats amb la memòria històrica com aquest. D’altra banda, han habilitat un finançament col·lectiu a la plataforma Goteo per recaptar 10.000 euros per dur a terme l’excavació que permetés arribar al refugi i comprovar quines són les seves condicions. A partir d’aquí, la idea és fer un pla de viabilitat i comprovar si existeix la possibilitat de rehabilitar l’espai i convertir-lo en un espai educatiu i històric.
Foto portada: Exposició ‘Recuperem el Refugi. Imatge: Alba García