Foto portada: el pintor Jordi Roca. Autor: cedida.

Mor el pintor Jordi Roca amb 89 anys

L’artista Jordi Roca i Tubau ha mort aquesta passada nit amb 89 anys. Deixa un ampli llegat artístic, molt vinculat a Sabadell i també a Ripoll, el municipi on va néixer. La cerimònia de comiat serà aquest divendres a les 12.30 al tanatori de Sabadell.

Jordi Roca i Tubau va néixer el 23 de gener de 1933 al carrer Sant Jaume de Ripoll. Tanmateix, quan tenia 12 anys la seva família va canviar el bressol de Catalunya per una altra ciutat amb tradició industrial com Sabadell per buscar oportunitats laborals. A Sabadell va militar al PSUC als anys 50. Va estar en contacte amb l’exili català a Mèxic. Una delació de la Interpol al règim el va portar a la presó durant un any, primer a la Model i després a Carabanchel. Després va abandonar el PSUC en desacord amb la seva línia política. Mai va amagar ser clarament independentista.

A nivell professional primer va ser pintor industrial, després impressor i finalment dissenyador. No obstant, una de les seves característiques va ser la polivalència, ja que va destacar com a pintor, dibuixant, gravador, escultor (les escultures dedicades a Mozart, a la plaça Laietana, o la dedicada a Miquel Crusafont a la plaça del mateix nom són obra seva). També va fer incursions en la poesia. La majoria de poemes no han vist la llum. La seva primera exposició va ser l’any 1966 al Cercle Sabadellès. En pintura deixa una obra amplíssima, que van del nu femení a la iconografia, els retrats (la col·lecció Gent de Sabadell de 1984, reeditada al 2009, en seria un bon exemple) o Catalunya com a tema pictòric. Sempre amb l’ésser humà com a principal centre d’interès.

Roca va protagonitzar prop d’un centenar d’exposicions, prop d’una vintena de pintures murals i innombrables participacions en col·lectives artístiques. Era una de les persones habituals a l’activitat cultural de Sabadell, molt sovint acompanyat per la seva parella, la presidenta de Joventuts Musicals, Joana Soler. De fet, Roca també va tenir especial atenció per la música en la seva obra, amb exposicions monogràfiques dedicades a l’obra de Mozart i especialment a compositors catalans. L’any 2020, poc abans de l’arribada de la pandèmia, va estrenar la cantata pagana Pedraforca al Principal, escrita per ell i musicada per Joan Manau Valor.

A Sabadell la seva darrera exposició es va dur a terme aquest mateix estiu. Bòsnia, una fiblada a la consciència, dins el 25è aniversari de l’expedició sabadellenca a Sarajevo durant la Guerra de Bòsnia.

El vincle amb Ripoll

Malgrat ser molt sabadellenc, i tallaret, va mantenir el lligam amb Ripoll fins el final. També amb Gisclareny, un petit municipi del Berguedà on Soler i Roca tenen una caseta. L’any 2013 va entregar un petit fons de llibres per fer present la seva obra al seu municipi natal. Aquest mateix estiu, hi va inaugurar una retrospectiva a Ripoll sota el nom Identitat, un tast de la seva col·lecció Catalunya, on explora la relació entre l’art i el servei al país amb obres com Català idioma oficial (1970), Presos polítics (1971), Amnistia (1975) o, mig segle després, Exigim l’alliberament dels presos polítics (2019), Català: identitat, llengua i cultura (2011-2022) i La llengua catalana és un bé universal. Salvem-la (2022).

Cerimònia de comiat

La cerimònia de comiat a Jordi Roca tindrà lloc aquest divendres a les 12.30 hores al tanatori de Sabadell. Serà laïca per exprés desig de l’artista. Posteriorment serà incinerat.

Mostres de condol

Diverses personalitats de Sabadell han volgut mostrar el seu condol a través de les xarxes socials.

https://twitter.com/julifernandez/status/1608367718687997952?s=20&t=ri7ek0eJ5sxXQ-ULX4vSyA
https://twitter.com/GabrielFerDiaz/status/1608384738133422081?s=20&t=a_ODcx5BVvktOkXtXF4zRw

Foto portada: el pintor Jordi Roca. Autor: cedida.

Comments are closed.