[Vota] Castanyada o Halloween?

Tothom sap que la Castanyada és la festa tradicional del nostre país que s’exalta durant la tardor. Però no tots els sabadellencs la celebren. Per la seva part, Halloween, amb arrels celtes, va guanyant atractiu. Alguns, però, se sumen a totes les festes i celebren les dues.  I vosaltres, què feu? Podeu votar a l’enquesta que encapçala aquesta informació.

Alguns sabadellencs afirmen ser fidels a la tradició i “torrar les castanyes amb els amics i fer panellets amb la família” com la Maria Utrera, una jove de 18 anys. Tanmateix, la majoria d’adolescents considera que “s’està perdent la il·lusió pels costums, i que si se celebra la Castanyada és perquè toca fer-ho”. Un exemple n’és el Pau Padrós, un noi que reconeix que “cada vegada celebra menys la Castanyada, tant amb la família com amb els amics”.

Maria Utrera, Juan Carlos García, Santi Plaza, Gemma Franch.
Maria Utrera, Juan Carlos García, Santi Plaza, Gemma Franch. Fotos: M.Tornel

Pràcticament tots els adults enquestats per iSabadell a peu de carrer aquest dimarts aprofiten aquesta festa per “simplement reunir-se amb els amics i menjar moniatos, castanyes i panellets amb moscatell tots plegats”, com bé fa el sabadellenc Santi Plaza o Maite Medina. Aquesta pràctica està molt arrelada en la gent de la tercera edat, qui “va a comprar els panellets a la pastisseria de sempre i els acompanyem amb una copeta de moscatell, com han fet tota la vida”. No obstant això, aquells que no són de Barcelona, com Juan Carlos García, “no tenen aquesta nostàlgia cultural i, per tant, se senten més atrets pel Halloween, una festa més moderna”. Antoni Escudero coincideix en què la  festa que celebra el fi de l’estiu “és més pròpia dels joves que dels adults per les característiques que comporta”.
Les mares, com Gemma Franch, treuen partit a l’ambivalència d’aquesta època “per passar una bona estona disfressant als seus fills de castanyeres i de fantasmes”. “La qüestió és divertir-se” ressalta Franch. Per aquest motiu, els petits gaudeixen més de Halloween, una oportunitat per disfressar-se de múltiples personatges fantasmagòrics.

Castanyada o Halloween sense ZH

Bona part dels joves, partidaris de la tradició catalana o de la celta, aprofiten aquesta festa per sortir a la nit amb la colla. Aquest any, però poca festa hi haurà a la Zona Hermètica de Sabadell, ja a les acaballes. Des de la principal patronal catalana d’oci nocturn, FECASARM, s’alerta del possible increment de sinistralitat a les carreteres en aquestes dates. En paraules del secretari general de la patronal, Joaquim Boadas, “l’ajuntament de Sabadell no ha previst les greus conseqüències que es poden derivar de la incorrecta decisió de tancar els locals de Zona Hermètica, fet que deixa a una ciutat de més de 200.000 habitants sense oferta d’oci nocturn”. Altrament, el president de l’Associació d’empresaris d’Oci Nocturn de la Zona Hermètica, Joan Cosp, ha afegit que “molts pares estan preocupats pel fet que els seus fills han d’agafar el cotxe per anar de festa a altres localitats perquè les discoteques de Sabadell es troben tancades”.

Foto portada: Maria Utrera, Juan Carlos García, Santi Plaza, Gemma Franch.