‘Ajuntament desaparegut’, per Ernest Espinós (Moviment Veïnal del Sud)

ARTICLE D’OPINIÓ
Ernest Espinós, membre del Moviment Veïnal del Sud

Aprofitant la pandèmia, des del mes de març sembla que les portes de l’ajuntament s’han tancat per segons quines entitats i ciutadanes, recordant certes dinàmiques de l’època del bustisme. Malgrat les dificultats o complicacions que tant la pròpia covid ens imposa, com aquest equip de govern de la nostra ciutat, nosaltres seguim intentant reivindicar la nostra participació en els projectes actuals i futurs, i com a mostra tres exemples del que exposem:

1) A principis d’agost -és a dir, fa ja tres mesos!- el president de la Joventut Atlètica (JAS), Josep Molins i jo mateix en nom del Moviment Veïnal del Sud vàrem entrar una instància via telemàtica per tal d’explicar a la Sra. Marta Farrés el projecte de circuït de camp a través incrustat al bell mig del futur parc de Can Rimbles per la importància econòmica que podria tenir per la zona i globalment per la ciutat, és a hores d’ara que encara no han tingut la delicadesa de contestar.

2) En el moment que ens vàrem assabentar de que en la zona de Sol i Padrís estava previst obrir pel final del 2021 un gran supermercat de Bon Preu-Esclat al carrer Brutau, ens vam posar en contacte al mateix temps amb responsables del l’empresa i amb la regidora d’urbanisme i del districte  per mediació de la coordinadora, la gestió aquesta vegada feta directament per telèfon. Als quinze dies ja teníem contestació dels responsables de Bon Preu, per intercanviar propostes i solucions en relació a contractació de personal al mateix barri i als problemes que pot generar un tipus de servei on la majoria d’usuaris fan la compra amb cotxe, no podem dir els mateix dels responsables del govern que a dia d’avui  estem esperant que ens diguin alguna cosa.

3) Un altre exemple el tenim amb el veïnat de la zona del carrer Narcís Monturiol què després de tres mesos i una visita d’un regidor i una tècnica de l’Ajuntament, estan esperant notícies sobre els problemes plantejats…

I així podríem anar seguint i seguint, com la nul·la informació sobre la foneria Suñer del carrer Balmes, que es van comprometre a treure-la del nucli urbà -entenent les dificultats que comporta l’operació-, l’ampliació del centre cívic de Sant Oleguer, amb el nou Pla de Mobilitat, o eliminant de facto els consells de districte etcètera. Ara bé, si que tenen temps de promocionar iniciatives que tenen un cert to propagandístic com la de “fem barri, fem cohesió“, frases totes elles tretes d’un curs de màrqueting però sense cap efecte pràctic per aprofundir en la potenciació de la participació del veïnat ni de les entitats, que sí que porten molts anys reclamant un nou model de participació.

Durant molts anys el moviment veïnal a la nostra ciutat ha proposat nombroses iniciatives per millorar la participació dels ciutadans i ciutadanes i de les entitats, mentre les organitzacions polítiques s’omplen la boca de belles paraules, de que sense la participació ciutadana els projectes queden buits de continguts socials, però la realitat ens diu que si no veuen beneficis electorals ni es preocupen. Només alguns partits com ERC o Junts s’han preocupat per reunir-se amb nosaltres i escoltar-nos, cosa que agraïm.

Ara amb la Covid-19 aquesta falta de participació s’ha aguditzat i els problemes de moltes famílies s’han multiplicat, veiem com les cues per recollir aliments cada dia són més llargues, com les àrees bàsiques de salut estan saturades, o l’hospital Taulí ja està al límit del col·lapse… precisament a finals del 2019 els alcaldes i alcaldesses de Cerdanyola, Montcada, Ripollet i Sabadell es ventaven de què s’havien entrevistat amb la responsable de salut de la Generalitat i que havien posat les bases per en pocs mesos iniciar el projecte de l’hospital Ernest Lluch de Cerdanyola-Montcada, però en poc temps tenen la sorpresa de què sí és farien nous serveis hospitalaris, però fonamentalment a la ciutat de Barcelona. En política hi ha una regla clara, o confies amb la força del veïnat o quedaràs retratat, com així ha estat.

Davant aquesta actitud de silenci i obviant-nos com a entitat en diverses reunions malgrat insistir als responsables o regidors de torn, només ens queda que seguir treballant encara més amb el veïnat i recuperar la col·laboració amb altres entitats què avui estant naixent i que ens uneix els mateixos objectius de solidaritat i per construir una ciutat verda on el principal actor sigui el ciutadà. En les mans de l’Ajuntament queda establir llaços de col·laboració o esperar una estratègia de major confrontació i lluita des dels carrers. Per nosaltres no serà.

Foto portada: un dels camins per darrere del Joaquim Blume. Autor: David B.

Comments are closed.