Antoni Garrell. Autor: David B.

‘Avui 26 de maig tenim una cita amb les urnes’, per Antoni Garrell

ARTICLE D’OPINIÓ
Antoni Garrell. Enginyer industrial. Director general de la Fundació per l’ESDi

Avui 26 de maig tenim l’oportunitat de decidir per nosaltres mateixos, expressant-nos lliurament a les urnes, qui volem que ens governi a la nostra ciutat i també amb quines pernes confiem per construir l’Europa dels pobles des del Parlament Europeu. En avui amb el nostre vot decidirem a qui lliurem el govern de tots els temes que dia a dia ens facilitin la nostra activitat i desenvolupament de la nostra comunitat, el govern de proximitat que percebem cada dia als nostres carrers i places, i qui ha de treballar per posar fi a la dolça decadència de la Unió Europea enfront de tres blocs (EUA, Rússia i Xina), cada vegada més determinats a dominar el món a través de la tecnologia, i la presa de posicions en sectors estratègics.

Avui hem de votar, hem d’exercir un dret que ara és quasi una obligació atés que estem en una cruïlla. Vivim en un món hiper-interconnectat immers en un entorn de crisis econòmica i financera crònica, de canvis accelerats, de substitució d’humans per robots, amb el poder real en mans d’unes poques organitzacions privades multinacionals, amb una concentració de riquesa inadmissible entre uns pocs, amb un innegable canvi climàtic de conseqüències dramàtiques fruit de un estil de vida i un consumisme insostenible. Un món en què la socialització dels enormes beneficis de la digitalització i la globalització és essencial, i que requereix de noves normes fitxades des de la política i no des de els mercats

Sens dubte, els desafiaments que afrontem són d’enorme complexitat i assumir-los una obligació ineludible, Uns desafiaments que requereixen del compromís de tots els nivells de les Administracions i las la coordinació, simbiòtica, a nivell local i europea. Davant d’ells no hi cap la indiferència ni culpar als partits polítics. És obligació de tots saber mirar l’horitzó llunyà establint les bases per construir un futur inclusiu i de progrés.

Un nou escenari en el qual emergeix amb força l’agenda 2030, un element indispensable, per la transformació del model energètic i econòmic amb criteris de sostenibilitat i circularitat. Les velles receptes no funcionen, ni serveix ignorar els problemes per no enfrontar-se a les dificultats d’aplicar les requerides solucions.

Avui a l’anar a votar hem de ser conscients que ens movem entre dues actituds, les que caracteritzen els que ignoren els problemes, o la d’aquells que els afronten amb valentia ajudant a la seva solució. Òbviament, només la  segona ens permetrà canviar les coses en els nostres carrers i places i, a la vegada, afrontar els desafiaments globals que haurà d’entomar la Unió Europea.

Considerar aquests aspecte es un dels elements claus al decidir el nostre vot. Conseqüentment no hi ha dubte que el problema  no és qui per votar, el problema és saber per què votem i perquè els donem a uns i no a altres la capacitat de liderar el nostre progrés col·lectiu.