‘Blindar el Gimnàs Municipal’, per Gabriel Fernàndez (ERC)

ARTICLE D’OPINIÖ
Gabriel Fernàndez, portaveu d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Sabadell

24 de novembre. Última Comissió Informativa de Presidència i Drets Socials, prèvia al darrer ple de l’any. Al final de la comissió, com a informació, s’anuncia un punt anomenat “Gimnàs Municipal”, que, per a sorpresa de tots els grups de l’oposició, vol dir que el govern comunica la seva intenció de tancar el gimnàs el 31 de desembre sense cap tipus de debat previ. Minuts després, com ja comença a tornar a ser habitual en aquesta ciutat, el govern de Marta Farrés fa pública la seva decisió als mitjans de comunicació.

Evidentment, la noticia commociona una part de la ciutat per la transcendència i per les afectacions als 400 usuaris i als 12 treballadors, que se n’assabentaven 25 minuts més tard que els representats polítics de la ciutat. Dos dies més tard, en una peça del Diari de Sabadell, queda molt clar que aquesta decisió compta, com ja és habitual, amb el suport de Junts per Sabadell. Les declaracions efectuades en aquell moment per la seva portaveu («No podem permetre’ns el luxe de gastar més de 100.000 euros anuals») evidencien aquest suport explícit a la decisió de l’executiu local.

Com era previsible, el tema explota al Ple del 3 de desembre. Els grups de l’oposició de l’Ajuntament hi manifestem clarament el nostre neguit i la nostra consternació per la decisió, però, sobretot, per les seves formes. També ens arriben les primeres notícies de les mobilitzacions dels usuaris i de les treballadores del gimnàs municipal. Al Ple tornem a comprovar la clara voluntat de l’executiu local d’eliminar el servei públic, i també sentim una frase que seran recordada durant molt de temps: la regidora d’Esports de l’executiu del PSC i Podem justifica així el tancament: «No té sentit oferir una cosa que ja dóna el privat».

Durant aquell mateix Ple, els set regidors d’Esquerra Republicana, emparats en el Reglament Orgànic Municipal (ROM), registràvem la sol·licitud d’una sessió extraordinària (el primer Ple convocat per aquesta via des de fa molts anys) per, justament, forçar el que mai hauria d’haver estat segrestat per l’actual govern: el debat polític sobre els serveis que l’administració local presta als ciutadans.

La història d’aquest servei públic a la ciutat no comença, com alguns han dit, el 1996. No: ve de molt més lluny; concretament, dels anys 50, tal com registren les cròniques del mateix Ajuntament, que el 1971 va organitzar l’acte d’homenatge a Joaquim Blume, director del Gimnàs Municipal entre el 1957 i el 1959. Aquell primer gimnàs era a la cantonada de la plaça del Gas amb el carrer Sant Pere, on després hi hauria la seu de Catalana de Gas (després, Gas Natural). I evidentment, en aquests gairebé 70 anys d’història de servei públic, les prestacions que oferia han anat canviant i evolucionant per adaptar-se a una societat que també ha anat avançant, com no podia ser d’una altra forma.

Per això, els regidors que formem part del #GovernRepublicà hem forçat que aquesta decisió pugui ser, si més no, debatuda al Ple on es troba la representació de la sobirania dels sabadellencs, que tots els grups municipals puguem dir-hi la nostra el 23 de desembre. I a més, hem treballat amb tots aquells grups que així ho han volgut fer —i als quals agraeixo la bona disposició— en el text que presentarem, una proposta d’acord amb dos punts que se sotmetrà a votació:

  1. Que el Ple de l’Ajuntament de Sabadell encomani a l’actual govern a mantenir el servei de gimnàs municipal en les mateixes condicions actuals.
  2. Que es formi una taula de treball durant el mes de gener de 2021 amb tots els grups municipals, representants d’usuaris i treballadors del gimnàs i tècnics del Servei d’Esports, Cicles de Vida i Salut per determinar el model i els serveis del gimnàs públic. Aquest nou model ha d’entrar en funcionament, com molt tard, l’1 de gener del 2022.

Esquerra Republicana ho tenim clar. No volem ni enganyifes ni placebos. Volem un gimnàs de titularitat municipal i amb una clara visió de servei públic, del qual siguin aspectes distintius aspectes com la salut, la rehabilitació, l’envelliment actiu i el valor social de l’esport. Cal que en puguin fer ús diferents col·lectius que avui queden fora de les ofertes del mercat. I cal, també, que els actuals usuaris en tinguin i en mantinguin els serveis, que les treballadores hi conservin els llocs de treball i que l’increment d’usuaris sigui la conseqüència d’una oferta singular de serveis de qualitat que ho faci possible. Un model en què la pràctica d’activitat física esportiva s’ha de valorar com un medi generador de capital social.

Aquest és el nostre model: l’exercici físic és, més enllà d’una activitat que fomenta un estil de vida saludable, un potenciador de les polítiques redistributives i de cohesió social. El valor social de l’esport. Aquesta és la nostra visió de servei públic, de capitalitat de la nostra ciutat, i volem que s’hi inverteixin els diners de tots. Dimarts 23 els 27 regidors de l’Ajuntament de Sabadell tenim la paraula i la decisió a les nostres mans. Fem-ho possible!

Comments are closed.