Vacuna't

‘Defensa’t contra l’enemic que no es veu, vacuna’t!’, per Laia Silvestre (Jovent Republicà)

ARTICLE D’OPINIÓ
Laia Silvestre i Rubio, secretària de Coordinació del Jovent Republicà de Sabadell

Aquest lema apareixia en un cartell de Martí Bas i Blasi, membre del Sindicat de Dibuixants Professionals de la UGT, per al Consell de Sanitat de Guerra, però, tot i ser un missatge de la guerra civil, és perfectament vigent avui dia.

El 1796 es va inocular la primera vacuna contra la verola. La va fabricar Edward Jenner, que va observar que els lleters infectats prèviament desenvolupaven una infecció menys greu i menys letal que la resta de ciutadans europeus. Així doncs, el doctor Jenner va deixar plasmat en un estudi que un contacte previ amb el virus fa que la gravetat de la malaltia sigui molt menor.

Això va suposar un punt d’inflexió en el control de les malalties infeccioses i va permetre que el 1980 l’OMS declarés la verola com la primera malaltia infecciosa humana erradicada del planeta.  

En l’actualitat, existeix un moviment que rebutja l’ús de les vacunes, ja que hi veu més inconvenients que beneficis. Aquesta creença s’està fent més popular arran de l’aparició de la COVID-19. Tot i això, els diferents estudis científics destaquen la importància de la vacunació i desmenteixen els arguments dels antivacunes.

En un principi, el que més va xocar és que, en menys d’un any, la vacuna es comencés a administrar en humans, mentre que les vacunes més populars s’han aprovat en quatre anys. És evident que les eines científiques actuals han evolucionat, cosa que permet que el procés d’investigació i desenvolupament sigui molt més ràpid. A més, a causa de la situació de pandèmia que vivim i de la preocupació generalitzada que ha causat, s’ha aconseguit un finançament sense límits que ha agilitzat encara més els processos anteriors i el de regulació, tràmit burocràtic d’acceptació de la vacuna, que sol ser una de les etapes més lentes.

Una altra de les fonts d’inquietud són els efectes secundaris. Per una banda, la infecció pel coronavirus produeix efectes a curt termini (com ara la mort) i a llarg termini (com accidents cerebrovasculars, malalties cardiovasculars, inflamació del cervell o episodis d’esquizofrènia). Per altra banda, els efectes secundaris coneguts de la vacuna són envermelliment de la zona de punció, mal de cap, febre i cansament, entre d’altres igual de lleus. Per tant, és evident que, si posem en una balança els efectes secundaris de la covid i els de les vacunes, pesen molt menys aquests últims.

Per poder vèncer el virus, necessitem garantia de salut. La ciència ha desenvolupat vacunes per ajudar a erradicar moltes altres malalties infeccioses, però aquesta erradicació no es produirà si no hi ha una consciència de salut col·lectiva. Defensa’t contra l’enemic que no es veu, vacuna’t!

Foto portada: un cartell, en un carrer de Sabadell. Autor: cedida.

Els comentaris estan tancats