Ple municipal de novembre de 2019. Autor: David B.

‘El govern de coalició a Espanya també és possible’, per Marta Morell (Podem)

ARTICLE D’OPINIÓ
Marta Morell, secretària general de Podem a Sabadell i portaveu municipal de Podem a l’Ajuntament

Diumenge dia 10 de novembre, al vespre, un cop finalitzat el recompte electoral, vam comprovar com l’extrema dreta millorava els seus resultats a Espanya d’una manera contundent i doblava el nombre d’escons que tenia, passant de 24 a 52 i esdevenint la tercera força política. També vam assistir a l’enfonsament de Ciutadans, que quedava reduït a un petit grup de 10 diputats. Vam constatar, finalment, com l’aposta de Pedro Sánchez de forçar una repetició electoral que li proporcionés un major nombre d’escons no va donar els seus fruits, atès que no només no en va guanyar, sinó que en va perdre 3.

Els resultats de la meva organització, Podem, que es presentava en el conjunt d’Espanya amb la marca electoral Unidas Podemos i a Catalunya com En Comú Podem, també van ser inferiors als del mes d’abril, en passar de 42 a 35 escons, en bona mesura perquè aquests comicis tenien lloc en un context difícil per a nosaltres: ens enfrontàvem a unes noves eleccions que molta gent considerava innecessàries i el sorgiment de la nova formació d’Iñigo Errejón, Más País, incrementava la competència dins del nostre espai electoral.

Amb tot, vam superar el repte i els resultats van demostrar que, malgrat el retrocés, seguim sent la millor expressió de l’espai del canvi, però fer política no va només de comptar vots i comptar escons. Va també de saber dialogar i de saber establir acords amb altres forces polítiques per millorar la vida de la gent, que és el que no vam assolir el passat més d’abril. Ara, sortosament, davant l’avenç de l’extrema dreta, tothom ha vist molt més ràpid que només hi havia una via possible per conformar un govern progressista: un acord de coalició entre PSOE i Unidas Podemos, que ha trigat a fer-se efectiu menys de 48 hores des del tancament dels col·legis electorals, en forma de preacord.

Des de Podem Sabadell demostrem cada dia que fer un govern de coalició amb l’espai socialista és possible si posem en el centre de l’acció política els interessos de la gent, i ara hem demostrat que allò que va ser possible a Sabadell el passat mes de juny, també ha estat possible en el Govern d’Espanya. Per això estem molt contents i contentes que el PSOE i Pedro Sánchez hagin entès que governar amb nosaltres és la millor solució per protegir i fer efectius els drets socials de tots i totes. Per part nostra estic segura que ens deixarem la pell cada dia d’aquesta legislatura per tal que la justícia social s’obri camí en el nostre país.

Entenem també que aquest pas endavant és clau per entrar d’una vegada per totes en una etapa de distensió i diàleg entre el Govern espanyol i els partits independentistes. Només seient a dialogar serà possible començar a resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya i trobar les vies per tal de retornar al terreny de la política allò que mai hauria d’haver acabat en mans de tribunals, ni amb la privació de la llibertat de ningú. Uns resultats electorals diferents, que haguessin fet possible un govern recolzat a Espanya pels tres partits de dretes, ens haguessin portat a escenaris absolutament insostenibles. Ara, en canvi, tenim una gran oportunitat d’acabar trobant una solució democràtica, però cal que tots i totes estiguem a l’alçada.

No vull acabar sense donar les gràcies a totes aquelles persones que durant aquest doble període electoral i en una intensa campanya de vuit dies, amb el seu esforç, ens han ajudat a arribar fins aquí. Perquè és gràcies a aquesta gent que hem tornat a demostrar que Sí Se Puede.

Foto portada: Morell, al ple. Autor: David B.