L'alcalde de Sabadell, Maties Serracant. Autor: David B.

El ple crític. ‘Després de la tempesta ve la calma’

La sessió d’aquest dijous va marcar un anticlímax respecte les turbulències del mes passat. Sens dubte, va contribuir l’atapeïda setmana política amb el ple de renúncia de Juli Fernàndez i d’investidura de Maties Serracant. També un ordre del dia de pur tràmit amb nombroses aprovacions de subvencions i d’adjudicacions de gestió.

Així, en comparació de les sessions dels darrers mandats, aquesta fou d’una duració extraordinàriament curta. Esperem que això marqui la tendència dels plens presidits per l’alcalde Serracant que no va tenir gaires problemes per dirigir-lo. Tret d’un petita topada amb Carles Bosch a propòsit de la retirada de la moció relativa al Centre Obert del nord on el regidor no adscrit volia fer una prolixa explicació de motius que Serracant, aplicant el reglament, no va permetre.

El primer tinent d'alcalde, Joan Berlanga. Autor: David B.
El primer tinent d’alcalde i regidor de Sostenibilitat, Joan Berlanga. Autor: David B.

Des del punt de vista polític, l’únic remarcable fou el debat arran de l’adhesió de l’Ajuntament a l’Associació de Municipis per l’Aigua Pública. A diferència dels seus companys de partit a Terrassa que impulsen la gestió municipal de l’aigua, Josep Ayuso (PSC) va fer una tancada defensa de les excel·lències de la gestió de la Companyia d’Aigües de Sabadell (CASSA) que propicià la dura rèplica d’Albert Boada (Crida per Sabadell). Això va donar l’oportunitat a l’edil de l’esquerra independentista, que en aquest ple presentava la seva dimissió, per realitzar una dura crítica a CASSA per no haver entomat la renovació de la xarxa de distribució, de les condicions extremadament favorables a la majoria privada del seu accionariat on tenen garantit un 12 per cent de beneficis i fer una ferma reivindicació de la gestió pública d’aquesta.

La requisitòria d’Albert Boada

D’aquesta manera Ayuso va permetre que Boada escalfés motors cara al seu parlament de comiat. El regidor dimissionari va pronunciar una dura requisitòria respecte a la seva experiència amb responsabilitats de govern, en una àrea tan sensible com Economia. Així va criticar “la hipocresia política” de PP, CiU i PSC  que públicament han defensat en el ple posicions fins i tot a l’esquerra de la Crida, quan la seva actuació real ha estat en sentit contrari (més info: ‘Boada denuncia “hipocresia política” i la “màfia econòmica” en el seu comiat‘).

Albert Boada. Autor: David B.
Albert Boada, en el seu darrer ple. Autor: David B.

Ara bé, la part més punyent del seu discurs fou l’acerba crítica a la “màfia econòmica” que domina la societat local, mitjançant la “llei del silenci” i la por per saquejar els recursos públics utilitzant “la corrupció i el clientelisme”. Unes empreses que “es pensen que Sabadell és seu”. Boada va recolzar-se en l’escriptor Eduardo Galeano per descriure un mon al revés on, entre altres coses, els corruptes denuncien als lluitadors. A tall d’exemple, va indicar la satisfacció que ha de tenir el Diari de Sabadell per la gran quantitat de publicitat que contracten empreses concessionàries com CASSA, SMATSA o Torra SA des de que el govern municipal es planteja remunicipalitzar els serveis que presten. El regidor va finalitzar el parlament amb un missatge d’esperança a l’apuntar que, malgrat “les amenaces i insults”, aquesta situació finalment s’acabarà com “un castell de cartes” que s’ensorrarà.

L'alcalde de Sabadell, Maties Serracant. Autor: David B.
L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant. Autor: David B.

La sessió va finalitzar amb els precs del regidor de Ciutadans, José Luís Fernández que va demanar a Serracant que per respecte institucional reflexionés sobre la conveniència de deixar de portar la samarreta de denúncia contra la corrupció que considerà poc adient donada la seva condició d’alcalde.

Foto portada: Serracant i Martínez, en el ple d’aquest dijous. Autor: David B.