Foto portada: el ple, de nou telemàtic.

‘El ple crític’. ‘Chupitos’ i odontologia

L’aprovació de la moció de la Crida per Sabadell per crear un servei d’odontologia destinat a la població vulnerable ha estat el més rellevant d’una sessió de tràmit. Un debat on, per una vegada, els nostres representants municipals han estat a l’alçada per resoldre un problema real.

La sessió telemàtica d’abril ha tingut una duració exagerada de sis hores de cap manera justificada per un ordre del dia de caràcter més aviat de tràmit i burocràtic amb nombrosos atorgaments de subvencions, dacions de compte, correccions d’errors materials o modificacions puntuals.

L’únic punt de certa rellevància en la part resolutiva ha estat el relatiu a l’aprovació de l’expedient de contractació del Servei d’Ajuda a Domicili (SAD). Aquí s’ha assistit a una reedició d’una discussió recurrent entre el govern municipal i els portaveus de les dues formacions, ERC i Crida per Sabadell, que formaren part de l’autoanomenat “govern de transformació”. Des de la Crida, Lluis Perarnau ha manifestat sentir-se “decebut” per les condicions estipulades en el plec de condicions; des d’ERC, Gabriel Fernàndez, ha defensat la tasca realitzada quan ell ocupava la regidoria d’Acció Social, tot defensant el seu vot favorable atès que el dictamen s’inscrivia en continuïtat amb la gestió de l’anterior govern. El ponent socialista, Eloi Cortés, qui darrerament està exercint de facto el paper de portaveu del PSC, ha acusat de “molt cínic” a Perarnau per no haver implementat quan estava al govern allò que ara reclama i ha imputat a Fernàndez una certa arrogància per enfocar la qüestió des del punt de vista de l’abans i després del seu pas per la regidora.

Tanmateix, la part més remarcable –almenys des d’una perspectiva dialèctica-  de la seva requisitòria ha estat la seva afirmació sobre l’oposició segons la qual, quan aquesta es quedava sense arguments, recorria a prendre’s “chupitos” de Mercuri o SMATSA. Es tracta, sens dubte, d’uns licors d’elevada graduació i d’una gran capacitat d’addició, només adients per bevedors empedreïts a causa dels seus deleteris efectes secundaris i en qualsevol cas contraindicats per a militants del partit socialista.

Servei d’odontologia    

La sessió ha transcorregut sense pena ni glòria -tret de l’aprovació de la petició de l’Associació de Veïns de Campoamor per dedicar un element commemoratiu al dirigent veïnal de Campoamor, Diego Granero fins arribar al darrer punt de l’ordre del dia destinat a debatre la moció de la Crida per ampliar els serveis sanitaris a l’odontologia, especialment per a la població econòmicament vulnerable.

La proposta de la Crida ha estat defensada per la regidora Anna Lara qui ha recordat que, malgrat ser una competència de la Generalitat i a l’espera del desenvolupament de la llei catalana al respecte, s’han d’assegurar els tractaments bucodentals als sectors socials més castigats per la crisi i sense recursos econòmics. En aquest sentit, ha proposat la creació d’un servei municipal odontològic gratuït, semblant al creat per Ada Colau a Barcelona, però sense tancar les portes a d’altres opcions.

En el primer torn del debat, la tinent d’alcaldessa de Podem, Marta Morell, s’ha mostrat contrària a la moció amb l’argument que es tractava d’una competència de la conselleria de Salut de la Generalitat i que quan Colau va posar en marxa l’esmentat servei encara no s’havia aprovat la legislació catalana que preveu l’ampliació de les prestacions odontològiques. En una posició semblant, s’han pronunciat els portaveus de Junts per Sabadell Francesc Baró i del PSC Sònia Sada. De manera que ha semblat que la moció només comptaria amb el suport d’ERC i estava abocada a ser desestimada.

La sorpresa ha saltat quan Adrián Hernàndez (Cs) ha manifestat el seu suport a la proposta de la Crida tot indicant que podrien cercar-se altres fórmules, atès que li constava que hi ha clíniques dentals disposades a oferir de manera gratuïta aquest servei per aquests sectors de la població. Una presa de posició que ha estat el desllorigador del debat.

Davant aquests arguments, l’alcaldessa Marta Farrés ha recordat que l’any 2004 es va subscriure un conveni de col·laboració amb diverses clíniques dentals en aquest mateix sentit que funcionà fins el 2008 i que ara podria reeditar-se. Així mateix ha indicat que l’obstacle per tal que el PSC votés a favor de la moció radicava en la creació d’una empresa municipal odontològica.

En els segon torn d’intervencions, Lara ha demostrat tenir la suficient cintura i intel·ligència política per flexibilitzar el seu plantejament inicial. Així ha modificat el text de la moció en el sentit de propugnar un “conjunt de mesures de suport per crear un servei odontològic destinat a la ciutadania coordinat per les regidories de Salut i Serveis Socials”. D’aquesta manera, assumia les peticions de Podem i PSC, de forma que la moció ha estat aprovada per unanimitat (més info: ‘L’Ajuntament es compromet a cobrir els serveis bucodentals de la població més vulnerable‘).

El debat d’aquesta moció ha palesat que, almenys en aquesta ocasió, els nostres representants municipals han estat a l’alçada del problema real plantejat amb tota justícia per la Crida. Adrián Hernández i Anna Lara han demostrat una notable capacitat política que, més enllà de les seves abismals diferències ideològiques, ha contribuït decisivament a posar les condicions per solucionar un problema real que afecta als sectors més vulnerables de la ciutadania. També, s’ha de valorar positivament la reacció dels altres grups municipals que han sabut modificar el seu plantejament inicial per aprovar una moció justa i necessària.   

Els comentaris estan tancats