Marta Farrés. Autor: David B.

El ple crític. ‘Absència d’autocrítica’

La sessió extraordinària d’aquest divendres al matí, amb un únic punt en l’ordre del dia, ha esdevingut una requisitòria contra la gestió econòmica de l’anterior equip de govern.

La ponent socialista, Montserrat González, no ha deixat passar l’oportunitat per a criticar en termes molts durs l’anterior govern quatripartit per la seva incapacitat en la gestió econòmica que ha conduit a que l’actual executiu bipartit s’hagi vist obligat a una modificació pressupostària per tal de destinar 4,8 milions d’euros a amortitzar el deute que estaven destinats a “inversions financeres sostenibles”. És a dir, projectes que s’havien de executar com a data màxima el 31 de desembre d’enguany. El quatripartit va presentar, al juny del 2018,  35 projectes dels quals només s’han realitzat quatre i és possible que abans d’exhaurir-se el termini s’executin quatre més.

Això implicarà hipotecar els futurs pressupostos municipals i haver de pagar el doble per les obres. Al seu parer, la causa d’aquesta situació radica en els interessos partidistes de l’anterior equip de govern el qual, en l’últim tram de mandat, va voler presentar, cara a la campanya electoral, un ambiciós projecte d’inversions quan sabien que no ho podrien complir.

Aquest fil argumental ha estat recolzat tant per Lourdes Ciuró (Junts per Sabadell) com per José Luis Fernández (Cs). La primera ha afegit a aquests arguments la manca de “projecte de ciutat” de l’anterior executiu municipal com una explicació addicional de la mala gestió. El segon ha incidit en què el quatripartit coneixia positivament que no podria complir els seus compromisos.
Per la seva banda, les formacions interpel·lades han intentat, amb escassa fortuna, replicar aquestes dures crítiques. Tanmateix, els exalcaldes Maties Serracant (Crida per Sabadell) i Juli Fernàndez (ERC) ni han intervingut i han deixat aquest mal tràngol a Anna Lara i Elia Soriano que no eren regidores quan es van planificar aquestes fallides inversions. La regidora de la Crida ha procurat justificar el desgavell pressupostari per la lentitud i pesadesa dels tràmits administratius. L’edil d’ERC ha culpat a la Llei Montoro, que no s’adequa a les necessitats de l’administració municipal que es troben lligades de peus i mans. Unes argumentacions pobres i poc convincents, ja que com els hi ha recordat González, Ciuró i Fernàndez quan van entomar aquesta decisió ja coneixien els eventuals problemes en la tramitació administrativa i els requeriments de la Llei Montoro.

Malgrat la insistència de la ponent socialista, ni Crida i ERC han entomat l’autocrítica d’una gestió a totes llums manifestament millorable. D’altra banda, l’alcaldessa Marta Farrés no ha deixat passar l’avinentesa i ha volgut reblar el clau per carregar contra l’anterior executiu municipal. Així ha afirmat que des d’Intervenció se’ls havia avisat de la impossibilitat de complir els terminis exigits per la Llei Montoro; també, els ha imputat la manca de planificació sotmesa als seus interessos electorals.

Finalment, la modificació pressupostària ha estat aprovada amb els vots favorables de PSC i Podemos, l’abstenció de Junts, Cs i ERC i el vot contrari de la Crida, en una mostra de la seva proclamada capacitat autocrítica.

Foto portada: l’alcaldessa, Marta Farrés, al ple de divendres. Autor: David B.