El retrat del Felip VI, al costat de Gesa. Autor: David B.

‘El ple crític’. Fenòmens paranormals, retrats i banderes

La maratoniana sessió va tenir de més de vuit hores de duració. Sembla mentida que un ple municipal superi en duració la sessió d’investidura del Parlament de Catalunya que es celebrava a la mateixa hora. Tot i que, si a la cambra catalana s’enfonsà la candidatura de Jordi Turull, aquí l’equip de govern ha vorejat el desastre total.

Amb la nombrosa presència dels treballadors de les empreses de neteja, de SMATSA i dels veïns de la Rambla Ibèria contraris a la instal·lació d’un tanatori, la sessió ha començat amb les protestes de Ciutadans i PSC per la misteriosa desaparició del retrat del rei Felip VI. L’alcalde va haver de confessar que “no tinc idea” del que havia passat, reproduint les pobres excuses que va donar quan també es va despenjar la bandera monàrquica espanyola. Una situació que el portaveu del PP, Esteban Gesa, ha qualificat de “fenomen paranormal”, digne afegiríem nosaltres d’un programa de Cuarto Milenio.  D’aquesta manera, no només es reiterava el mateix error, del que sembla no haver après res, sinó que ha projectat l’imatge d’un alcalde dèbil que ni tan sols és capaç de saber el que passa a les dependències municipals i ha hagut d’acudir al secretari per evitar la suspensió del plenari.

Des del punt de vista de l’equip de govern, el ple estava concebut com un carrusel de subvencions, dotze de les quals producte del Procés Participatiu Construint Ciutat 2018, cara a mostrar el seu generós compromís amb les entitats de la ciutat. Tanmateix, un seguit de qüestions relatives als símbols de l’Estat i al procés sobiranista han sepultat aquestes nobles intencions. Esteban Gesa ha focalitzat tot el protagonisme mediàtic quan ha posat histriònicament al seu costat una fotografia del monarca.

Treballadores del servei de la neteja d'equipaments municipals. Autor: David B.
Treballadores del servei de la neteja d’equipaments municipals. Autor: David B.

Després de superar les protestes de les treballadores de les empreses de neteja de les dependències municipals, que sortiren de la sala de plens amb la sensació d’haver estar enganyades, i aprovar l’allau de subvencions, Marisol Martínez (Guanyem Sabadell) ha hagut d’entomar les dures crítiques de l’oposició pel que han qualificat d’operació propagandística derivada de la publicació de dues revistes municipals que reprodueixen els mateixos continguts. Martínez no ha pogut replicar de manera satisfactòria les imputacions de fer el mateix que havia criticat a l’era Bustos; particularment punyent ha estat la lectura d’una de les intervencions de la cap de gabinet d’alcaldia i exregidora d’Entesa per Sabadell, integrada a la Crida per Sabadell, Virgínia Domínguez, on criticava amb duresa la política de comunicació propagandística del bustisme.

Amb aquest ambient caldejat s’ha debatut la moció de la Crida i ERC que reclama la declaració de persona non grata de la família reial i la retirada del retrat del monarca, cosa que ja s’havia produït abans d’aprovar-la. S’ha encetat una agre discussió on l’oposició constitucionalista ha insistir en el caràcter il·legal d’aquesta mesura i els grups independentistes han defensat la sobirania del ple per emprendre-la, reiterant el conegut argumentari del procés sobiranista. Tant és així que s’ha palesat una de les característiques més notables del procés com una màquina de generar divisions. D’aquesta manera s’ha trencat l’equip de govern, ja que Unitat pel Canvi i Guanyem han votat en contra, però també el grup de CiU, amb l’abstenció de Toni Font i fins i tot la dels dos regidors no adscrits un dels quals, Lluís Monge ha votat a favor i l’altre, Carles Bosch. s’ha abstingut. Finalment, la moció ha estat rebutjada, la qual cosa estalviarà al govern municipal haver de reposar-la per mandat judicial o per requeriment de la delegació del govern com ja va succeir amb la bandera monàrquica espanyola.

Foto portada: un moment del ple, aquest dijous. Autor: David B.
Un moment del ple, aquest dijous. Autor: David B.

Acte seguit s’ha debatut la moció presentada pels dos grups no independentistes de l’equip de govern, Unitat pel Canvi i Guanyem, en defensa dels valors republicans i que reclama penjar al balcó la bandera tricolor el 14 d’abril, efemèride de la proclamació de la Segona República. Donava la impressió que aquestes formacions plantejaven una mena de tercera via entre la defensa dels símbols de la monarquia i els de l’independentisme. Tanmateix, a última hora ERC s’ha afegit a la moció amb la condició que també es pengés l’estelada, considerada una ensenya republicana. Així doncs, aquestes formacions d’esquerra han tornar a demostrar per enèsima vegada el seu seguidisme respecte als partits independentistes, fins i tot en un dia tan assenyalat com el 14 d’abril. Tot plegat, per a satisfacció de PSC i C’s que esperen arrabassar-li gran part del seu electorat als barris de la nostra ciutat.

Sinistre total

La moció sobre SMATSA, amb la sala de plens atapeïda de treballadors d’aquesta empresa, ha estat veritablement la traca final de la sessió i ha començat a discutir-se passada la mitjanit. L’alcalde no ha demostrat tenir una mínima sensibilitat al negar-se a canviar l’ordre de les deu mocions, com ha demanat el PSC, per evitar als treballadors la llarga espera. Tot i reconeixent que tenia la facultat per a fer-ho i emparant-se en el compliment estricte de la legalitat. Un argument que grinyola quan la sessió ha començat saltant-se el precepte legal que obliga que el retrat del rei figuri en un lloc preeminent del saló de plens.

Foto portada: intervenció d'un representant sindical al ple. Autor: David B.
Intervenció d’un representant sindical al ple. Autor: David B.

L’equip de govern ha palesat la seva escassa cintura política. La moció presentada per PSC, C’s i PP, que feia de corretja de transmissió de les reivindicacions dels seccions sindicals de CC.OO i UGT, planteja la creació d’una comissió de seguiment i la paralització dels expedients sancionadors incoats contra l’empresa. L’executiu local ho hauria tingut relativament fàcil si hagués donat el vist i plau a la comissió de seguiment i hagués rebutjat -amb raó- la paralització dels expedients. Tanmateix s’ha tancat en banda, la qual cosa ha provocat moments de forta tensió al produir-se la votació que desestima la moció, entre improperis i crits de dimissió per part dels treballadors que han sortit de la sala literalment en peu de guerra.

En definitiva, si l’equip del govern fos un vehicle accidentat el resultat de la sessió d’ahir hauria estat de sinistre total.

Foto portada: el retrat del Felip VI, al costat de Gesa. Autor: David B. 

Comments are closed.