‘El ple crític’. Geometries modificables

Habitualment el primer ple del mandat, d’aprovació del cartipàs i de les retribucions dels grups municipals, sol marcar la tendència dels alineaments polítics dels propers quatre anys. En aquest cas no ha estat una excepció. Tant en el debat com a les votacions s’ha pogut copsar la relació preferent entre el bipartit format per PSC i Podemos, i el grup de Junts per Sabadell.

En efecte, a la seva primera intervenció, Lourdes Ciuró, portaveu de Junts per Sabadell  ha afirmat que ERC, Cs i el seu grup municipal havien negociat i arribat a un acord amb l’equip de govern en les qüestions relatives al funcionament del ple, les comissions informatives o la junta govern, així com en el tema sempre delicat de les dedicacions exclusives i les retribucions econòmiques dels grups municipals. Aquesta asseveració ha estat desmentida tant per Adrián Hernández, portaveu de Cs, com per Gabriel Fernàndez d’ERC que han negat que hagués hagut cap mena de negociació, sinó una simple informació de cortesia. Tots dos grups ha volgut subratllar de forma crítica el clima d’entesa entre el govern bipartit i la formació postconvergent. De fet, la majoria de punts han estat aprovats amb els vots de PSC, Podemos i Junts per Sabadell, el vot en contra de Crida per Sabadell i ERC i l’abstenció de Cs.

Foto portada: Pol Gibert, Marta Farrés i Marta Morell. Autor: David B.
Pol Gibert, Marta Farrés i Marta Morell. Autor: David B.

Aquests posicionaments han marcat l’alineació de forces en els primers compassos del mandat. ERC i Crida faran una oposició frontal al bipartit, encara que aquesta segona formació serà molt més dura en la seva tasca opositora. Cs també s’alinea en l’oposició però de manera més ponderada. Sembla que estan especialment dolguts pel fet que el PSC s’estimi més negociar amb Junts per Sabadell, una formació manifestament independentista, que no pas amb ells, amb qui comparteixen professió de fe constitucionalista. Així doncs, tant pel sentit de les votacions com pel discurs de Ciuró, que ha apel·lat al “diàleg, la negociació i el pacte” com a una tasca d’oposició “constructiva, propositiva i responsable”, el grup municipal de Junts per Sabadell s’ofereix com el principal suport del bipartit d’esquerres no independentista. Sens dubte, amb l’esperança que en el curs del mandat, el govern en minoria, els cridi a formar part de l’executiu local.

Emoluments i contradiccions

Els punts que han desfermat un major debat, com era previsible, han estat els relatius a les retribucions del membres del govern, dels grups municipals i dels càrrecs de confiança. Des de l’equip de govern s’ha defensat l’increment de les retribucions argumentant que en realitat s’estalviaven despeses respecte a l’anterior mandat. També que es “dignificava” la tasca de l’oposició atorgant als portaveus el mateix salari que els regidors amb dedicació exclusiva, augmentant a jornada completa als auxiliars administratius destinats als grups municipals, així com destinant un tècnic municipal a cada grup.

La portaveu de la Crida, Nani Valero. Autor: David B.
La portaveu de la Crida, Nani Valero. Autor: David B.

Aquesta mesura ha estat valorada de manera diversa pels grups de l’oposició. El més crític ha estat la Crida. La seva portaveu, Nani Valero, ha acusat al govern local de voler comprar a l’oposició i els hi ha retret que això significa un pas cap a la professionalització de la política que ells rebutgen. Tanmateix, Pol Gibert, en funcions de portaveu de l’executiu, ha observat amb malícia que si estan en desacord poden renunciar a cobrar aquests emoluments i que ningú els obliga a acceptar l’oferta de govern municipal.

Els exalcaldes valoren el cartipàs

La sessió ha finalitzat amb les intervencions dels dos exalcaldes, Maties Serracant i Juli Fernàndez, que han realitzat una valoració crítica del Cartipàs i on tots dos han coincidit en valorar negativament la supressió de la regidoria de Serveis Públics, encarregada entre altres coses de la fiscalització de SMATSA. Així mateix, ambdós han coincidit en criticar a Marta Morell de Podemos com la crossa del govern del PSC. Fernàndez ha volgut ser enginyós i s’ha preguntat si es tractava d’un govern de coalició o de cooperació en referència a la polèmica entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. Gibert ha replicat que ara Sabadell tindrà un govern i no quatre com el mandat anterior, posant el dit en la nafra dels problemes interns de l’executiu quatripartit en el darrer tram del mandat.

El portaveu municipal del PSC, i primer tinent d'alcaldessa, Pol Gibert. Autor: David B.
El portaveu municipal del PSC, i primer tinent d’alcaldessa, Pol Gibert. Autor: David B.

D’aquesta manera, s’inicia un mandat en que el bipartit haurà de demostrat la seva capacitat de pacte i negociació per tirar endavant les seves propostes. De moment, compten amb el suport de Junts per Sabadel i amb Cs a l’espera de la seva oportunitat.

Foto portada: els regidors de Junts per Sabadell Lourdes Ciuró i Francesc Baró. Autor: David B. 

Comments are closed.