Foto portada: el primer tinent d'alcaldessa, Pol Gibert, i l'alcaldessa, Marta Farrés. Autor: David B.

El ple crític. ‘Interiors institucionals i exteriors mediàtics’

Malgrat les previsions que apuntaven vers una sessió crispada, el ple va transcórrer amb una gran tranquil·litat i amb maneres gairebé versallesques. Únicament, la darrera moció relativa a la retirada de les estufes de l’espai públic va escalfar l’ambient.   

La sessió estava precedida per una setmana de fortes polèmiques polítiques relatives a la quantitat pagada per l’anterior equip de govern en la compra d’Artextil, les eventuals irregularitats en l’ascens de Nani Valero, portaveu de la Crida per Sabadell, denunciades per CC.OO i la designació de Juanjo Cáceres, parella sentimental de la tinent d’alcalde de Podem, Marta Morell com assessor de la Diputació de Barcelona, després d’haver estar rebutjada per l’Ajuntament de Sabadell. Amb aquests precedents tot semblava indicar que s’assistiria a un ple molt dur i crispat. Tanmateix, va succeir tot el contrari.

Dels 14 punts de la part resolutiva de l’ordre del dia, la majoria de dictamens han estat aprovats per unanimitat i només cinc ho han estat amb l’abstenció de la Crida o de Junts per Sabadell. Sembla, doncs, que els nostres edils reserven les picabaralles, les desqualificacions i les acusacions per als mitjans de comunicació.

D’aquesta manera, s’ha aprovat per unanimitat –per a satisfacció de Lourdes Ciuró impulsora del projecte- el dictamen sobre el balcó del Ripoll a l’entorn de la zona de Covadonga. Amb l’abstenció d’Esquerra, s’ha aprovat la suspensió de les llicències per a usos recreatius, comercials, associatius, residencials i religiosos. Crida per Sabadell ha donat la nota discordant, però sense escarafalls, a l’abstenir-se en l’aprovació de la Declaració d’emergència climàtica que ha considerat “insuficient”, en paraules de Maties Serracant.

Aquestes formes versallesques han continuat en el debat de les mocions de l’entitat Moviment Veïnal del Sud en contra de la foneria Suñer, de Junts sobre la millora de l’accessibilitat al barri de Cifuentes, aprovada per unanimitat, com també ho ha estat la del PSC, referida al rebuig a la suspensió d’alguns jutjats de violència contra la dona i la d’ERC per modificar el Reglament Orgànic Municipal (ROM) per tal d’incloure el vot telemàtic per malalties prolongades, maternitat o paternitat. Així mateix, s’aprovà la proposició de Cs, relativa a incentivar el cens d’animals, amb només l’abstenció d’Esquerra.

Les estufes escalfen l’ambient

L’únic punt que ha desfermat una certa polèmica ha estat la moció de la Crida, a la que finalment s’ha afegit com proposant Esquerra, que demana l’eliminació d’estufes en les terrasses dels bars. La resta de grups han votat en contra argumentant que el període de transició per treure-les, dos anys i mig, era massa curt i proposaven que fos de cinc anys, a l’igual que l’Ajuntament de Barcelona, donat el prejudici que podria provocar en el sector de l’hostaleria.

Aquí, el portaveu d’Esquerra, Gabriel Fernàndez, es mostrà més exaltat que els inicialment proposants de la moció, a l’acusar els grups que es posicionaren en contra de caure en la flagrant contradicció d’haver signat l’esmentada Declaració d’emergència climàtica alhora que rebutjaven una mesura pràctica per a dur-la a terme. El to acusatori i abrandant de l’edil ha provocat la rèplica d’Adrián Hernández, portaveu de Cs, qui afirmà que el plenari havia transcorregut amb tranquil·litat fins la posada en marxa del que anomenà irònicament “factoria demagògica Gabriel SL”.  El regidor al·ludit, visiblement indignat, va respondre que no es rebaixava al nivell del portaveu de Cs. Aquest alineament d’ERC amb la Crida segurament provocaria una gran satisfacció en Lourdes Ciuró, qui assoleix com objectiu estratègic presentar-se com la força moderada i pactista dintre de l’àmbit de l’independentisme local enfront de la radicalitat i el maximalisme d’Esquerra i la Crida.

El regidor socialista Jesús Rodríguez va fer pujar la temperatura del ple. Autor: David B.
El regidor socialista Jesús Rodríguez va fer pujar la temperatura del ple. Autor: David B.

Per la seva banda, Jesús Rodríguez (PSC), també ha emprat un to agre al recordar que, durant els quatre anys que els proposants havien governat, no se’ls havia acudit prendre aquesta mesura. Per cert, ja que parlem d’aquests temes, l’exalcalde, Juli Fernàndez, només va intervenir en tot el plenari per demanar a l’alcaldessa que apagués l’aire condicionat, en ares a la suficiència energètica, que aquesta havia posat en marxa per l’inusual elevada temperatura per a un mes de febrer i a petició d’alguns assistents al plenari.

Foto portada: el primer tinent d’alcaldessa, Pol Gibert, i l’alcaldessa, Marta Farrés. Autor: David B.