Foto portada: l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés. Autor: David B.

‘El ple crític’. Majoria insuficient

La primera sessió ordinària del mandat ha mostrat els alineaments polítics que probablement marcaran la tònica d’aquesta nova etapa de la vida pública local dirigida pel bipartit format per PSC i Podemos. També ha palesat la precària majoria de l’executiu local.

Amb un ordre del dia no tenia cap tema especialment polèmic, s’ha pogut copsar com Crida per Sabadell i especialment ERC aposten per exercir una oposició dura al bipartit format per PSC i Podemos. L’exalcalde de la Crida, Maties Serracant, ha insistit en gairebé totes les seves intervencions en la bona “feina feta” en l’anterior mandat, fins al punt que Pol Gibert, primer tinent d’alcalde socialista i home fort del govern local, li ha respòs que això incloïa la part “bona i mala” d’aquesta herència.

L'exalcalde Serracant, ara a l'oposició. Autor: David B.
L’exalcalde Serracant, ara a l’oposició. Autor: David B.

Tanmateix, l’oposició més dura ha estat l’exercida per ERC la qual, en algunes ocasions, ha arribat a punts que han frisat el ridícul, com el prec de l’exalcalde Juli Fernàndez  per tal que l’alcaldessa, Marta Farrés, aixequés el braç en cada votació per indicar el sentit del seu vot. Especialment demagògica ha estat la intervenció del seu portaveu, Gabriel Fernández, en la moció relativa a l’obertura de les piscines municipals durant la darrera onada de calor. El portaveu d’ERC, en un to apocalíptic, ha acusat a l’equip de govern de vulnerar greument les ordenances municipals, per haver restringit l’entrada gratuïta a les piscines. Des de govern municipal, Gibert ha respòs que aquesta decisió s’havia pres en favor dels col·lectius més vulnerables per problemes d’aforament i de seguretat. També ha recordat que quan Fernàndez era alcalde l’accés a les piscines durant l’onada de calor del 2018 s’havia fet a partir de les dues de la tarda i no durant tot el dia. Ha donat la impressió que des d’ERC es buscaven els tres peus al gat per tal de desgastar al govern. Una actitud que ha donat peu a l’alcaldessa a replicar-los que encara no eren conscients que havien perdut les eleccions.

La muller del Cèsar

Sense tants escarafalls l’oposició més efectiva de la sessió ha estat la protagonitzada pel portaveu de Ciutadans, Adrián Hernández, al plantejar la qüestió ètica relativa al nomenament com assessor de Podemos de Juanjo Cáceres, parella de la regidora, Marta Morell. Hernández ha demanat una reunió de la Comissió d’Ètica per validar la designació; una petició a la que a la que s’han afegit ERC i Crida,.

El portaveu d'ERC, Gabriel Fernàndez. Autor: David B.
El portaveu d’ERC, Gabriel Fernàndez. Autor: David B.

L’alcaldessa Farrés i Gibert han intentat defensar, sense massa convicció, a la seva sòcia de govern amb l’argument del brillant currículum de Cáceres. Farrés ha indicat que l’assessor no tindrà potestat ni política ni administrativa i Gibert ha demanat que s’esperi a la decisió de la Comissió d’Ètica per prendre un determinació. Aquesta intervenció ha agafat amb el pas canviat a Junts per Sabadell, doncs abans de parlar Hernández, la seva portaveu, Lourdes Ciuró havia anunciat la seva abstenció, evidenciant el caràcter d’oposició tova que vol exercir la seva formació. En qualsevol cas, el dictamen sobre la modificació de llocs de treball, que en realitat no afectarà a Cáceres, ha estat tombat amb els 13 vots de tota l’oposició, l’abstenció dels tres edils de Junts i els 11 vots favorables de PSC i Podemos. Aquest sembla un cas on s’adiu, l’adagi llatí sobre la muller del Cèsar; encara que aquí s’aplicaria més aviat al marit del Cèsar.

La portaveu de Junts, Lourdes Ciuró. Autor: David B.
La portaveu de Junts, Lourdes Ciuró. Autor: David B.

D’alguna manera, l’equip de govern bipartit s’ha rescabalat de la derrota en el punt sobre la relació de llocs de treball, en la moció presentada per PSC i Podemos sobre la recuperació del servei d’oncopediatria a l’Hospital Taulí que havia estat un dels cavalls de batalla de la campanya electoral de Marta Farrés. Les dues formacions que conformen el govern de la Generalitat que han pres aquesta mesura, Junts i ERC, s’han vist obligats a abstenir-se per tal d’evitar ser titllats de no defensar els interessos de la ciutat i estar al servei dels de la Generalitat com ja se’ls ha retret en el tema de la residència del Sud.

De tota manera, aquest primer ple ordinari ha palesat la fragilitat de la majoria de l’actual equip de govern, si vol assegurar la governabilitat  l’estabilitat institucional. Pel comportament observat en aquest plenari sembla que està més a prop d’aconseguir-la amb Junts per Sabadell que no pas amb Cs. Encara que la retirada de la pancarta sobre els presos polítics poca estona després d’acabada la sessió podria facilitar els acords amb Ciutadans.

Foto portada: l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés. Autor: David B.