Autor: David B.

‘El ple crític’. Ordenances continuistes

La sessió, d’una hora de duració, ha estat de pur tràmit. Les ordenances fiscals, que marquen les previsions dels ingressos municipals, ha estat aprovades inicialment amb el vots de PSC i Podemos i l’abstenció de la resta de grups de l’oposició.

En el debat de les ordenances fiscals tots el grups municipals han qualificat la proposta com a continuistes. Resultava difícil que les dues formacions, ERC i Crida per Sabadell, que sobreviuen de l’anterior quatripartit en el plenari votessin en contra. L’únic punt que ha desfermat una certa polèmica ha estat l’increment lineal d’un 2 per cent dels impostos i taxes municipals. A parer de la ponent de l’equip de govern, Montserrat González, aquest augment es correspon a l’augment de l’IPC, estimat per aquest any en l’1 per cent al qual s’ha d’afegir l’acumulat de l’exercici anterior que fou de l’1,2 per cent quan, en un any electoral, el govern quatripartit va decidir congelar-los.

Pel contrari, tots els grups de l’oposició han criticat l’increment de la pressió fiscal quan l’augment de l’IPC per aquest any es calcula només en l’1 per cent. Especialment punyent ha estat la portaveu de Junts per Sabadell, Lourdes Ciuró, qui ha criticat la manca d’imaginació del govern municipal que ha estat incapaç de cercar noves inversions que incrementin els ingressos municipals, però sense concretar-els. Per la seva banda, Crida, Cs i ERC han coincidit en mostrar el seu desacord amb l’augment de la pressió fiscal en un Ajuntament amb els comptes sanejats i amb superàvit de tresoreria.

Autor: David B.
La regidora de la Crida Anna Lara, durant la discussió. Autor: David B.

La discussió més viva, des del punt de vista polític, ha estat la protagonitzada pel portaveu d’ERC, Gabriel Fernández, qui ha acusat a l’equip de govern que, malgrat el caràcter continuista de les ordenances, no hagin estat capaços d’aprofundir-los de manera valent. Així mateix, ha observat críticament que la regidora de Podemos no intervingués en el debat i s’ha referit als socialistes com a PSOE. De manera que el primer tinent d’alcalde i diputat Pol Gibert ha pres la paraula per demanar-li que es referís a la seva formació com PSC o grup socialista. Així mateix, la ponent socialista, li ha recordat que, excepte en l’any electoral, el quatripartit havia incrementat la pressió fiscal per a sobre de la inflació. Fernàndez visiblement incòmode ha replicat que no calia recordar el passat i que si es feia ell podria evocar els increments de l’era Bustos.

Finalment, tots els grups han afirmat que aprofitaran els 30 dies d’exposició pública per presentar al·legacions i negociar amb el govern municipal una baixada de la pressió fiscal.

Foto portada: l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, i la tinenta d’alcaldessa Marta Morell, durant la sessió. Autor: David B.