Berlanga, Serracant i Fernàndez

‘El ple crític’. Pressupostos preelectorals

El debat dels comptes municipals ha consistit en una sèrie d’intervencions dels portaveus de les formacions de l’executiu local on han defensat les excel·lències de la seva acció de govern en les seves àrees amb la vista posada en les eleccions del 26 de maig

El fotògraf de la Generalitat deu ser el treballador amb les vacances més llargues de tot el país. Fa sis mesos que  l’ajuntament de Sabadell s’esperà a que faci un retrat oficial de Quim Torra per a substituir el de l’expresident Carles Puigdemont que continua president la sala de plens.

El ple extraordinari de pressupostos ha tingut un marcat caràcter preelectoral malgrat l’absència de l’únic regidor del PP, de dos edils convergents i d’una regidora d’Unitat del Canvi. Tanmateix el to del debat ha tingut una grisor que feia joc amb el dia rúfol i plujós.

El format de la sessió ha desfermat les justificades crítiques de l’oposició ja que la defensa dels comptes municipals no ha estat càrrec únicament del tinent d’alcalde d’Economia Juli Fernàndez (ERC), sinó que cadascú dels portaveus dels grups del quatripartit ha entonat unes sèrie d’intervencions que, a voltes, han semblat mítings electorals.

Foto portada: el tinent d'alcalde d'Economia, Juli Fernàndez. Autor: David B.
El tinent d’alcalde d’Economia, Juli Fernàndez. Autor: David B.

Tant José Luís Fernández (C’s) com Sílvia Renom (CiU) han defensat que el plantejament del ple, amb els intervencions de tots els portaveus dels grups municipals, era més propi d’un debat sobre l’estat de la ciutat que no d’una discussió pressupostària. De fet, ha donat la impressió que aquests han estat els dos únics portaveus de l’oposició que s’havien estudiat els números a l’esmentar xifres i partides concretes. A diferència del regidor no adscrit Lluís Monge i del portaveu socialista Josep Ayuso, que han entonat una crítica de caràcter genèric als comptes municipals.

Justament, Ayuso ha patit una forta rebregada a mans de Juli Fernández, tot i que estrenava companys en la bancada socialista i ja no està sol davant el perill com en el ple passat. Fernàndez ho tingut molt fàcil per recordar, en resposta a les crítiques de l’edil socialista, la manca d’inversions en el manteniment de la via pública o l’exemple de la Bassa de Sant Oleguer on l’equip de govern ha hagut d’invertir cinc milions per la manca de previsió de l’anterior govern municipal, tot i ser coneixedor de les greus deficiències d’aquest equipament. No és la primera vegada que Ayuso “calla quan ha de parlar i parla quan ha de callar”, per citar la valoració d’un ex company de partit.

Foto portada: els nous regidors, Carlos Corcuera i Mercè Porras. Autor: David B.
Els nous regidors del PSC Carlos Corcuera i Mercè Porras. Autor: David B.

No tot ha estat grisor en el debat pressupostari, Joan Berlanga ha realitzat una valuosa aportació a l’epistemologia política. Així per respondre a les crítiques de l’oposició sobre l’absència de model de ciutat, com va reconèixer el mateix alcalde Maties Serracant a la Cambra de Comerç,  ha argumentat que l’equip té “elements d’un model ciutat”; encara que no sabem quins.

En fi, el darrer pressupost municipal del mandat ha estat aprovat inicialment amb l’abstenció de CiU i els vots en contra de la resta de l’oposició.

Foto portada: Berlanga, Serracant i Fernàndez, a la sala de plens. Autor: David B.