Foto portada: Berlanga, Serracant i Fernàndez. Autor: David B.

‘El ple crític’. Treure l’aigua clara

Aquest ple extraordinari, convocat 14 hores després de la sessió ordinària de març, ha decidit amb l’únic vot del quatripartit rebutjar l’augment del preu del 5,8 per cent del preu d’aigua.

La sessió extraordinària s’ha convocat en l’últim moment per evitar que, per silenci administratiu, s’hagués verificat l’esmentat increment de la tarifa tal i com demanava la companyia CASSA.

El ponent Joan Berlanga (Unitat pel Canvi) ha argumentat que la “moneda estava a l’aire” fins que el 3 d’abril es celebri la reunió de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) on s’aprovi o rebutgi la petició d’increment tarifari de Aigües Ter Llobregat (ATLL). Així no li sembla “ni prudent ni just” prendre aquesta decisió abans de conèixer la determinació de l’ACA. A partir d’ara s’obre el període d’un mes per aprovar una nova proposta tarifària.

El popular Gesa i el no adscrit Monge. Autor: David B.
El popular Gesa i el no adscrit Monge. Autor: David B.

L’oposició ha coincidit en criticar la manca de temps per disposar de la informació necessària per posicionar-se. Tanmateix s’han apreciat matisos, Carles Rossinyol (CiU) ha incidit en la mala gestió de l’equip de govern que ha hagut de convocar aquest ple quasi en temps de descompte. José Luis Fernández (C’s) ha fet una apel·lació a la responsabilitat i que criticat que després de 20 mesos de negociació no s’hagi arribat un acordat. Esteban Gesa (PP) ha apuntat als problemes que pot comportar a l’empresa haver de pagar 60.000 euros addicionals per la pujada d’ATLL. El regidor no adscrit Lluís Monge ha expressat la seva “preocupació” per la manca de diàleg entre administració municipal i empresa. El més dur ha estat Josep Ayuso (PSC) que ha afirmat que estava en perill el 10 per cent de la plantilla de CASSA. Una asseveració que ha estat replicada per Berlanga com una mostra d’irresponsabilitat del portaveu socialista. “No tot s’hi val”- ha rematat.

Però més enllà dels debats i les paraules, el que compta són els vots. D’aquesta manera, PSC, Monge i PP han votat a favor que es fes una pujada del preu de l’aigua del 5,8%, mentre que CiU i C’s, més prudents, han preferit abstenir-se. Així doncs la petició de CASSA ha estat rebutjada amb l’únic vot dels quatre partits que conformen el quatripartit.

Degradació de l’espai  institucional

La sala de plens semblava, més que un l’espai institucional que representa a tota la ciutadania, la seu d’una formació independentista ja que estava farcit de cartells i símbols al·lusius a la llibertat dels polítics catalans empresonats. Així s’està demolint la neutralitat política que hauria d’imperar en els espais de representació política de la ciutadania. Tot això, sota la mirada del president destituït Carles Puigdemont i l’absència de la fotografia del rei Felip VI.

Foto portada: Berlanga, Serracant i Fernàndez. Autor: David B.