‘La Declaració de Prada o la mobilització per la llengua’, per Sever Salvador

ARTICLE D’OPINIÓ
Sever Salvador i Padrosa, membre de la Plataforma per la Llengua i de la Taula Sabadellenca per la Llengua Catalana

Aquest estiu, amb motiu de la Universitat Catalana d’Estiu que té lloc cada any a Prada de Conflent, es va fer pública la Declaració de Prada signada per 28 autoritats de totes les terres de parla catalana, d’Andorra, Balears, Catalunya del nord, Catalunya del sud, la Franja d’Aragó, el País Valencià i de l’Alguer. Autoritats amb responsabilitats de govern en el passat des de la Ministra d’Educació i Cultura d’Andorra, Susanna Vela, fins al primer president de la Generalitat Valenciana, Lluís Albinyana, passant pel vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Josep-Lluís Carod-Rovira, l’alcalde de Perpinyà, Joan Pau Alduy, la consellera de Cultura de les Illes Balears, Fanny Tur, o el Síndic de l’Alguer, Carles Sechi.

La Declaració és una crida a actuar a favor de la llengua catalana per part de tothom, siguin administracions, persones individuals, entitats o col·lectius atesa la situació de minorització en què es troba la llengua dels Països Catalans.

La Declaració de Prada proposa accions en nou àmbits com ara:

  1. Parlar en català amb tothom perquè el català sigui llengua de trobada, de cohesió social i d’augment d’oportunitats per a tothom.
  2. Consumir i gaudir de cultura i entreteniment en llengua catalana a fi d’ampliar el mercat cultural.
  3. Crear i transmetre consciència lingüística a tothom atès que tots som referents lingüístics i l’exemple individual o col·lectiu que donem és importantíssim de cara al futur.
  4. Fer que les entitats de qualsevol mena (socials, culturals, esportives, científiques, lúdiques, ONG, etc.) estiguin compromeses amb la llengua i facin les activitats i les comunicacions sempre en català.
  5. Col·laborar amb entitats de defensa de la llengua, sigui activament o econòmicament.
  6. Enfortir les xarxes veïnals que vertebren la vida quotidiana dels pobles i ciutats perquè incorporin el català com a llengua de comunicació i cohesió.
  7. Exigir als representants dels estats espanyol, italià i francès la reciprocitat total dels mitjans de comunicació en català als territoris de parla catalana.
  8. Exercir amb plenitud els nostres drets lingüístics en els àmbits de la sanitat, la justícia, les administracions públiques, el consum i el comerç de qualsevol tipus i els serveis d’atenció als usuaris.
  9. Afavorir que les entitats dels territoris de parla catalana comparteixin experiènciesprofessionals, lúdiques, activitats, etc. que permetin viure en català amb normalitat i reforcin la consciència d’unitat lingüística i el sentiment de pertinença a una cultura comuna de tots els territoris de parla catalana, de Salses a Guardamar i de Fraga a l’Alguer.

La Taula Sabadellenca per la Llengua Catalana et demana a tu, lector d’aquest article, que facis teves les propostes de la Declaració de Prada i actuïs allà on puguis i en la mesura que puguis a favor de la llengua catalana a fi que la llengua del país torni a tenir la fortalesa que es mereix, que ens mereixem.

El diari digital iSabadell obre la possibilitat als representants d’entitats, partits polítics i altres col·lectius a enviar articles d’opinió, reservant-nos el dret a la seva publicació. L’espai d’opinió reflecteix la visió personal de l’autor de l’article. iSabadell només la reprodueix.

Foto de portada: acte sobre les universitats amb els rectors de la UCE a Prada. Autor: ACN.

Els comentaris estan tancats