‘La vida i la salut, una cursa de fons que hem de guanyar totes’, per Serracant, Valero i Lara (Crida)

ARTICLE D’OPINIÓ
Maties Serracant, Nani Valero i Anna Lara. Regidores de la Crida per Sabadell a l’Ajuntament

Sabadell ha estat de nou un punt de referència en la posada en marxa de recursos i dispositius per fer front a la pandèmia des de l’àmbit de salut. L’Hospital Taulí és el referent per a més de 400.000 persones de la comarca i sovint s’ha posat de manifest de manera crua i transparent les mancances i la infradotació històrica. Diversos col·lectius, entitats veïnals, organitzacions polítiques i professionals de la salut hem posat damunt la taula de manera insistent les necessitats i reivindicacions des de fa anys.

Recordem que la situació prèvia de les urgències de l’hospital Taulí presentava mancances molt significatives. Havíem normalitzat la seva situació de congestió, amb el fet que habitualment hi hagués usuaris esperant en lliteres o en cadires als passadissos. Aquesta situació va portar l’any 2016 a la realització d’un conveni entre l’Ajuntament i el govern de la Generalitat en el que l’Ajuntament va fer una aportació extraordinària de quatre milions d’euros provinent del superàvit per accelerar la construcció de més de 2.000 metres quadrats de dues noves unitats d’hospitalització en l’àmbit d’urgències. La construcció d’aquestes dues noves plantes situades sobre les actuals urgències significaven l’increment de 72 llits per hospitalització adscrits a urgències i han de poder donar resposta als col·lapses estructurals que cada hivern, en condicions habituals, es produeixen per atendre la grip estacional i les altres patologies habituals derivades, en part pel creixement de la població envellida. Tot plegat, però, cal tenir present les moltes altres necessitats d’aquest Hospital i el compromís de la Generalitat en el desenvolupament d’un Pla Director d’espais de l’Hospital del Parc Taulí que s’havia de posar en marxa aquest mateix 2020, tal com es va comprometre en el marc del Pacte de Salut signat també l’any 2016.

I si seguim fent memòria, dels compromisos pendents en l’àmbit de salut per part de la conselleria de Salut, és la construcció de l’hospital comarcal Ernest Lluch a l’antic emplaçament de la fàbrica Redosa, entre els municipis de Cerdanyola, Ripollet i Montcada. Un compromís que s’havia de materialitzar a partir del 2010, amb una inversió de 70 milions d’euros i 200 llits que, sense cap mena de dubte ajudarien a reduir la congestió del Parc Taulí.

En el context actual de pandèmia mundial pel Covid-19, com ja vam indicar des de la Crida per Sabadell, per les afectacions que s’han donat a Sabadell i l’àrea d’influència, ha estat imprescindible utilitzar aquestes noves plantes com a ampliació de l’UCI, aturant les obres encara en marxa, alhora que s’han generat dispositius i espais, com ha estat la disponibilitat de l’Hotel Verdi i sobretot la ubicació de l’Hospital Temporal Vallès Salut a la Pista coberta d’atletisme. Si bé aquest darrer espai encara no ha estat necessari que entri en funcionament, i malgrat tota la polèmica partidista i militaritzada amb la que s’ha gestionat d’entrada, considerem què poder comptar amb un espai preparat per atendre de manera exclusiva a persones afectades pel Covid-19 és més que necessari. En tot cas tenir clar que qualsevol decisió que s’adopti, sigui quina sigui, compti amb els criteris de les persones responsables i expertes en l’àmbit de salut, com s’ha fet fins ara a partir de les indicacions dels Serveis d’Emergències Mèdiques, Metges sense Fronteres, organismes i institucions tant del Taulí com de la conselleria de Salut. Una visió de conjunt que permeti planificar la resposta a possibles nous brots i, a la vegada, atendre la quotidianitat d’atenció mèdica de tota la població.Ara més que mai cal reforçar el sistema de salut públic i universal. Un sistema que ja hem vist que és essencial, bàsic, vital i que no pot restar subordinat a les decisions i interessos econòmics de certs sectors polítics i empresarials. Perquè la vida s’ha de posar sempre per sobre dels interessos del capital, i la manera de fer-ho és a partir d’unes accions encaminades a:

  1. Dignificar les condicions laborals de les professionals de la salut, en horaris i amb la recuperació del 5 per cent de les retallades en els sous.
  2. Optimitzar el funcionament dels equipaments, seguint els criteris de les persones expertes en l’àmbit de la salut, per tal de reactivar l’activitat habitual de l’Hospital Taulí per atendre les patologies habituals i donar sortida a les llistes d’espera.
  3. Perseguir i denunciar totes aquelles activitats privades que pretenguin lucrar-se fent ús de material escàs, com els tests del Covid-19, entre altres pràctiques poc ètiques.
  4. Dotar de recursos i materials als professionals sociosanitaris perquè puguin realitzar la seva tasca diària de manera segura.
  5. Revertir els ajustos de plantilla mèdica i sanitària als centres d’Atenció Primària, la reordenació territorial i d’horaris per evitar tancaments que deixen desatesa a la població.
  6. Incorporar les residències de gent gran en els circuits d’atenció primària pública, amb professionals experts en gerontologia.
  7. Deixar d’invertir diners públic en la sanitat privada i concertada.

Aquesta cursa de fons no va de sobreexposició fotogràfica, de vendre fum o de cops de titular mediàtic. Per arribar a la meta cal preparació, dedicació, diàleg i esforç orientat únicament a posar la vida per davant del capital!

Foto portada: els regidors de la Crida Anna Lara, Nani Valero i Maties Serracant. Autor: J.d.A

Els comentaris estan tancats