‘Manifest per una candidatura ciutadana’, del Col·lectiu Sabadell Guanyarà

MANIFEST PER UNA CANDIDATURA CIUTADANA
Col·lectiu Sabadell Guanyarà

És un moment de ruptura. És un moment de rigor i seriositat. Hem de fer que Sabadell torni a Guanyar.

D’aquí menys d’un any, s’estaran fent públics els resultats de les properes eleccions municipals. Per molts motius podem dir que seran unes eleccions excepcionals. Estem davant una gran crisi política a la ciutat, la més important des de 1979 i davant d’una crisi econòmica la més important des de la crisi del tèxtil als anys 70. En una situació tant extraordinària calen propostes, actors i programes extraordinaris. Al bell mig d’un trasbals social, econòmic, polític i nacional, de fet són unes eleccions que ens han de portar als sabadellencs a iniciar la nostra tercera etapa (1979, 1999, 2015) de la actual època democràtica.

En aquest moment que encetarem una nova etapa, no pot ser que fem com si res estigués passant. La situació local no és des de cap punt de vista comparable a la de les altres grans ciutats de Catalunya. La idea de govern democràtic de la ciutat ha estat ferida per la corrupció i hem conegut estils i pràctiques de relació utilitzats per responsables municipals que són incompatibles i inacceptables en un govern democràtic. Això no ha passat casualment, i cal garantir que no passi mai més. La clau imprescindible és recuperar la credibilitat en la forma i estil de govern com a mitjà per recuperar la ciutat de tots i la política.

Pensem que de la ciutat no se’n parla o gairebé, i es podria constatar una notòria mancança de projectes de ciutat, amb una crisi institucional inqüestionable i una decepció i desencís creixent dels actius locals, arreu. La fragmentació i incapacitat d’articular noves majories de progrés s’ha anat allunyant. Potser les forces polítiques estan a l’espera de veure coms els esdeveniments generals afecten a la correlació de forces de la ciutat, però això no serà suficient per treure-la de la situació actual. La governabilitat i la solvència de la ciutat estan en greu risc. I tanmateix no acceptem que la ciutat no pugui reaccionar, o que no tingui les condicions per fer-ho.

Sabadell ha estat durant els grans moments crítics de la història del nostre país una ciutat capdavantera en l’articulació de les alternatives, principis i propostes, que ajudaren al procés de recuperació de les llibertats socials, polítiques i nacionals. La seva força no ha estat cap altra que la dels seus ciutadans. En una nova cruïlla històrica, en un moment de profund atzucac i ensimismament, haurem de recobrar aquesta força: no en tenim cap altra, però no és tampoc menystenible, ha estat i és immensament poderosa. Els ciutadans en tenim, la responsabilitat. Les nostres demandes i els nostres compromisos poden tornar a posar la ciutat i els seu interessos al bell mig de l’agenda.

La realitat viva i la consciència dels reptes de Sabadell hi són, així com molts exemples de bon treball acumulat des d’arreu: el carrer, els barris, les empreses, les entitats i també les institucions. En condicions normals i racionals, s’imposaria una parèntesi guaridor entre 2015 i 2019 que permetés expressar tota la força i potencialitat que la ciutat té dins, abordar molts dels problemes que són ja inajornables i recuperar forces per una batalla que, malauradament, serà llarga. Conduïda per persones, entitats, moviments socials i partits polítics que posin en comú aquests objectius de ciutat. Ens inspirem en els millors tradicions del llarg llinatge de les lluites de les classes populars sabadellenques als darrers dos segles simbolitzades pels valors derivats de l’ètica civil republicana.

Un grapat de ciutadans treballarem els propers mesos per tal de conformar aquesta candidatura, de persones amb la màxima vàlua i el compromís que la ciutat i la situació es mereix. Proposem uns continguts d’idees que volem contrastar i enriquir amb les aportacions i debat amb els qui es vulguin afegir a aquest procés. Una candidatura ciutadana per un únic mandat que ens permeti que Sabadell guanyi, de nou.

Foto portada: panoràmica de la ciutat des de l’aire.