Rossinyol CDC

Opinió de Carles Rossinyol (CiU): ‘Catalunya només és viable com a Estat’

ARTICLE D’OPINIÓ
Carles Rossinyol, portaveu de Convergència i Unió (CiU) a Sabadell

Catalunya està vivint un dels moments més decisius de la seva història. Aquest mes de setembre tornarà a ser determinant per demostrar al món la voluntat del poble català.

Ens trobem en una situació límit, ofegats per una crisi econòmica que dinamita els pilars bàsics de la nostra societat. Davant de les adversitats, sabem que Catalunya, com a model de societat, té futur i també sabem que els valors tradicionals del nostre país de treball, esforç, perseverança, responsabilitat i bona gestió són la solució als problemes econòmics que patim. L’actual govern de la Generalitat té molt clar que aquest és el camí a seguir per sortir de la crisi. Ara bé, ens calen recursos i capacitat de decisió. Sense aquests dos ingredients no podrem millorar la qualitat de vida i el benestar dels catalans i catalanes.

No tenim els recursos necessaris perquè perdem quatre de cada 10 euros que paguem en impostos. Això vol dir que cada dia 45 milions d’euros marxen de Catalunya i no tornen. Això equival a 2.251 euros per persona cada any. A tall d’exemple: una escola val quatre milions d’euros i un hospital en val 45; per tant, amb aquests diners evitaríem que hi hagi alumnes en barracons o podríem construir els hospitals previstos de fa temps que han de millorar el servei sanitari. És a dir, amb els impostos que paguem i que no ens retornen, podríem solucionar molts problemes econòmics que ara patim.

Per altra banda, tenim limitada la nostra capacitat de decisió, fet que provoca que decisions estratègiques importants no es prenguin a Catalunya, sinó a Madrid i, lògicament, qui decideix mira pels seus interessos i no pels nostres. Això ens provoca greus problemes perquè, en molts casos, les prioritats de l’Estat Espanyol no coincideixen amb les de Catalunya.

Davant d’aquest context, ser una autonomia s’ha fet inviable. Ho és i ho seguirà sent perquè els nostres impostos continuaran marxant de Catalunya per finançar projectes absurds o molt allunyats de les nostres necessitats, perquè continuaran les retallades de l’Estat fins a ofegar-nos i perquè la llengua i la cultura catalanes no sobreviuran a la creixent pressió a què estan sotmeses.

Catalunya serà viable si és un Estat. Si disposem de tots els nostres recursos podrem deixar de fer retallades i podrem iniciar la via de creixement, invertint lliurament en el que els catalans considerem convenient. En definitiva, ara tenim la capacitat de poder construir una Catalunya millor que asseguri el benestar per a tots els catalans i catalanes. No ens podem permetre desaprofitar aquesta oportunitat.

Per aconseguir el repte cal que tots plegats tinguem clar que tenim dret a decidir sobre el nostre futur. Un cop els catalans ens haguem pronunciat democràticament cap a on volem anar, caldrà dissenyar totes les estratègies necessàries per a traçar el camí decidit pel poble català.

Un cop més, aquest mes de setembre torna a ser clau per mostrar al món qui som i què volem. Cal que tots participem d’una manera activa a la Via Catalana per demostrar que la voluntat dels catalans és ferma i sense fissures. Ara és l’hora de la societat catalana; deixant de banda les sigles dels partits, hem de sortir al carrer i demostrar al món què volem, tal i com ho vam fer ara fa un any.

Foto portada: Carles Rossinyol, en una imatge d’arxiu.