Josep Ayuso. Autor: David B.

Opinió de Josep Ayuso (PSC): ‘Què esteu fent a Cal Balsach?’

ARTICLE D’OPINIÓ
Josep Ayuso, regidor-portaveu del Grup Municipal Socialista

Aviat farà tres anys que el Ple municipal va aprovar una moció per tal de cedir la part nord de Cal Balsach al Casal El Tallaret i a dia d’avui la ineptitud del govern no ho ha fet possible.

El balanç del procés és demolidor. El govern ens ha dit mentides, ha comès mobbing laboral i diverses il·legalitats, ha caigut en el nepotisme i tant l’alcalde com uns quants càrrecs de confiança del govern estan imputats. Un veritable malson per aquest govern que es deia de transformació i que venia a fer nova política.

Des del PSC els vam advertir vàries vegades que no estaven fent bé les coses. Els vam dir, amb arguments legals i amb raons urbanístiques, que si es volia cedir un espai esportiu a una entitat que desenvolupa activitats associatives havien de canviar la qualificació urbanística de la part nord de Cal Balsach. I no només els hi vam dir des del nostre Grup Municipal, també els hi va dir la Cap de Planificació Urbanística de l’ajuntament de Sabadell en diverses ocasions, verbalment i en diversos informes. El llavors regidor d’Urbanisme i ara alcalde ho va interpretar com un “sabotatge” a la seva idea preconcebuda de fer-ho, de fer-ho ràpid i de fer-ho tant sí com no.

Can Balsach
Can Balsach, fa temps. Autor: David B.

Aquí està l’error. Escollir la via ràpida ha suposat que s’han comès tot un seguit d’infraccions administratives i presumptament també il·legalitats que han donat lloc a l’obertura d’unes diligències penals a un Jutjat d’Instrucció de la nostra ciutat en les que es troba investigat (abans imputat) l’alcalde, entre d’altres. Al Ple de dimecres vam assistir a un nou capítol de com no s’han de fer les coses. El govern es va veure forçat a deixar sense efecte el procés de concessió de la part nord de Cal Balsach perquè un informe emès per un professor titular de Dret Administratiu de la Universitat de Barcelona els va dir que no podien fer les coses com les estaven fent. L’informe de gairebé 50 pàgines, exhaustiu i molt complert jurídicament, els hi va dir que abans d’atorgar la concessió havien de modificar la qualificació urbanística de l’espai i que els usos que volien donar a l’espai no estaven permesos per la normativa urbanística vigent a Sabadell. Tot això també els ho van dir els informes tècnics i jurídics del dictamen del Ple i el propi informe del Secretari General de l’Ajuntament de Sabadell que també hi figura a l’expedient aprovat dimecres.

Però el govern, enlloc de reconèixer els errors, rectificar i emprendre el camí de la legalitat, va persistir en l’error malgrat totes les evidències en contra. Dimecres al Ple no només no van reconèixer els evidents errors sinó que van escudar-se en els informes dels mateixos tècnics que acompanyen a l’alcalde en la seva imputació davant dels tribunals. Mala estratègia si tenim en compte que aquests informes són els que el professor titular de Dret Administratiu de la Universitat de Barcelona va desqualificar i rebatre jurídicament en el seu informe. Per cert, més o menys igual de desqualificada i rebatuda que aquella afirmació del llavors alcalde de Sabadell, senyor Juli Fernàndez, que fa uns mesos va afirmar, en una defensa del que és indefensable, que Maties Serracant era “el millor regidor d’urbanisme que ha tingut la ciutat”.

Una altra curiositat d’aquest assumpte són les dates en que passen algunes coses. L’informe del professor de la Universitat de Barcelona s’entrega a l’ajuntament de Sabadell el mes de març de 2017, ara fa tot just vuit mesos. Ningú ens va informar en aquell moment i l’informe se’ns va amagar. Curiosament dos mesos després el govern porta a aprovació del Ple la Modificació del Pla General (MPG) número 115, una modificació del planejament que canvia diferents qualificacions urbanístiques de la ciutat, i curiosament s’inclou una que afecta a Cal Balsach.

Vist amb perspectiva i potser pensant malament, no deixa de resultar curiós que la MPG-115 es tramités amb tanta celeritat tot just després de rebre l’informe de la Universitat de Barcelona i que la MPG anés en la línia del que diu l’informe i que aquest informe es fes públic uns quants mesos després de la seva recepció per part de l’Ajuntament de Sabadell. Potser és pensar malament que davant de la tragèdia que ja s’estava mastegant, el govern volgués intentar eludir més responsabilitats administratives i penals amb una actuació a correcuita i amagant informació substancial a l’oposició. Potser sí… o potser no…

Manca de transparència, restriccions a l’accés a la informació, estranyes casualitats i curioses coincidències es donen cita en aquest assumpte en el que ja venim patint presumptes il·legalitats, moltes irregularitats, mobbing laboral i unes quantes no presumptes imputacions, la més destacable la de l’actual alcalde senyor Maties Serracant.

I estem segurs que això no acabarà aquí, estem segurs que no seran les ultimes notícies sobre aquest assumpte i sobre un procés que ja podem afirmar que s’ha convertit en un dels principals malsons d’aquest govern i de l’alcalde.

Foto portada: Ayuso, en una entrevista. Autor: David B.