Foto portada: bàsquet en cadira de rodes, aquest diumenge. Autor: R.Benet.

Opinió de Josep Ramón Costa-jussà. ‘De ‘Ciutat Piloto’ a l’Esport al carrer’

Aquests dies Sabadell ha viscut amb l’esport en els seus carrers com una gran de fira de l’activitat física, que per generació espontània de l’associacionisme civil ha vingut sent la norma a la ciutat des de fa dècades.

En els primers anys de la meva joventut es va encunyar el títol de ‘Sabadell Ciutat Piloto del Deporte Español’. Samaranch estava darrere de l’eslògan que, encara que en aquell temps responia només a unes quantes disciplines, va servir per col·locar Sabadell al mapa esportiu d Espanya.

Amb el pas del temps aquesta Ciutat Piloto, es convertí en una ciutat poliesportiva amb molts practicants d’èxit en especialitats molt diferents. La nòmina del Comitè Olímpic Espanyol ha tingut sempre en tots els Jocs Olímpics la presència d’esportistes de Sabadell.

Photocall amb membres del Sabadell Rugbi Club, aquest diumenge. Autor: R.Benet.
Photocall amb membres del Sabadell Rugbi Club, aquest diumenge. Autor: R.Benet.

La Festa de l’Esport Sabadellenc, una idea nascuda al taller d’arts gràfiques del carrer de l’Església Romànica, seu del setmanari Sabadell Esports de Jaume Llargues, es va convertir en un esdeveniment social per homenatjar els millors esportistes locals. Una tasca que aviat va ser complexa perquè calia avaluar triomfs esportius d’escales diverses. Però una qüestió estava clara, amb el pas dels anys: per sota de campió o podi en un campionat europeu, els aspirants no podien accedir al títol local. I és que el nivell de qualitat en les diferents disciplines va anar augmentant fins arribar a l’actualitat. Els clubs es van multiplicar exponencialment, i la generalització de la pràctica esportiva a la ciutadania també.

L’esport ha estat sempre una activitat que ha interessat als polítics. Ho va fer sota el franquisme, i ho va fer en les albors de les administracions democràtiques. Vaig tenir l’oportunitat de veure de prop l’organització esportiva de la desapareguda RDA, amb les walkirias: el misteri es va esvair ben aviat amb la generalització dels tests antidopatge.

Voleiball al Passeig. Autor: R. Benet.
Voleiball al Passeig. Autor: R. Benet.

A Sabadell s’han volgut modificar els paràmetres de la Festa de l’Esport. En síntesi s’honora als campions, però també es tributa en un altre espai el reconeixement als que a través de l’esport obtenen la seva superació personal.

El fet de viure part de l’any allunyat de la ciutat em permet una perspectiva molt interessant, comprovar l’impacte d’aquests esdeveniments seguits a través dels mitjans de comunicació.

La innovació de la Festa, indubtablement millorable, aporta un cert grau de captació cap a l’activitat física de persones sedentàries, i aquestes estan en totes les franges d’edat. Si s’aconsegueix que algunes desenes de persones surtin a practicar qualsevol modalitat esportiva s’haurà aconseguit un nou èxit, tant o més important que les medalles de l’elit que serveixen per motivar els joves.

Foto portada: bàsquet en cadira de rodes, aquest diumenge. Autor: R.Benet.