El cementiri vell, en una imatge d'arxiu. Autor: J.d.A

Opinió de l’Associació Sabadell Memorial: ‘Concessions de sepultures’

ARTICLE D’OPINIÓ
Miquel Crusafont, president de la Societat Catalana d’Estudis Numismàtics (IEC) i soci de l’ASM
Ramon Montraveta, regidor de l’Ajuntament de Sabadell (1979 – 1987) i soci de l’ASM
Joaquim Clusa, regidor de l’Ajuntament de Sabadell (1979-1980) i soci de l’ASM
Xavier Marcet, secretari de l’Associació Sabadell Memorial (ASM)

Des de l’Associació Sabadell Memorial volem agrair al nou Ajuntament, les modificacions en l’Ordenança Fiscal del Cementiri reduint el terminis i en conseqüència el preu, per la renovació de nínxols i tombes entre un 30 i un 40 per cent, tal com va declarar el regidor Vidal el passat 1 d’agost. Ens satisfà especialment que una part important de les nostres propostes hagin estat  finalment  recollides. Aquesta millora de terminis beneficia a tothom però especialment persones grans sense descendents que se’ls obligava a renovar per 50 anys.

Adhesius de Torra SA en alguns nínxols. Autor: cedida.
Adhesius de Torra SA en alguns nínxols. Autor: cedida.

L’Associació Sabadell Memorial (ASM) fou creada l’any 2005 per vetllar en la defensa, conservació i millora del patrimoni històric, urbanístic i cultural de la ciutat i per dignificar les condicions del nostre Cementiri Municipal, i va sorgir precisament de la campanya que aleshores vam endegar per la qual vam aconseguir, després  de moltes entrevistes i reclamacions a l’Ajuntament Bustos, reduir gairebé un 50 cent les desorbitades taxes proposades.

En els darrers dos anys i també amb unes quantes reunions a la casa gran i al Consell de Districte del Centre, plantejàrem les nostres reivindicacions per obtenir una reducció substancial en els terminis de les renovacions, il·lògics i exagerats, així com la supressió o reducció de l’IVA del 21 per cent (i que sembla que aviat vindrà per una llei de l’estat), fent-los-hi veure que eren, per metre quadrat, unes 10 vegades més cares les taxes per reposar en el cementiri que els impostos per viure en un habitatge de la ciutat. Ras i curt, a Sabadell resulta més car morir-se que viure-hi.

Volem deixar constància del nostre insistent treball en aquesta qüestió tan sensible, per el coneixement de tots els sabadellencs i també com a record i homenatge a dues persones, en Manel Pagès i en Lluís Marquès que tristament ens han deixat fa molt poc, que foren de les que més varen treballar i lluitar per aconseguir aquestes millores i que ara des de l’ASM també volem reivindicar.

Foto portada: el cementiri vell, en una imatge d’arxiu. Autor: J.d.A