Opinió de Marta Morell (Podem). ‘L’1 d’octubre prenem la paraula’

ARTICLE D’OPINIÓ
Marta Morell (Podem Sabadell – Cercle de la Concòrdia)

A Catalunya estem vivint el moment polític més important des de la Transició. 40 anys enrere, els pares i les àvies de la gent de la meva generació van creure que la Constitució de 1978 podia garantir un conjunt de drets fonamentals per a tota la ciutadania de l’Estat espanyol, especialment després de la foscor del Franquisme, però amb el pas dels anys s’ha evidenciat que els catalans i les catalanes necessitem unes noves relacions amb la resta de l’Estat. N’hi ha qui considera que aquestes han de plantejar-se des de la independència de Catalunya; d’altres, diuen que aposten per un Estat federal; n’hi ha també qui no vol que res canviï o fins i tot fer marxa enrere en les competències assolides en l’àmbit autonòmic.

Però des de Podem, amb Pablo Iglesias al capdavant, sempre hem cregut que allò essencial era reconèixer el dret a decidir-ho tot com a un valor fonamental de la democràcia i, per tant, també el dret a decidir la nostre relació amb Espanya i a ser consultats sobre la mateixa en un referèndum vinculant.

És per aquest motiu que l’1 d’octubre no ens quedarem al marge d’allò que passa a Catalunya. Tots els membres de Podem actuarem en consonància amb la decisió presa a la consulta que se’ns va fer a les persones inscrites a Catalunya entre el 15 el i el 18 de setembre, on amb una participació de 7614 persones -més del doble de participació que Catalunya En Comú, l’únic partit que juntament amb Podem ha consultat a les bases sobre la posició a adoptar respecte al referèndum de l’1 d’octubre-, el 64 per cent de les inscrites van apostar per cridar a la participació i a la mobilització ciutadana el proper 1-O.

A Podem tenim clar que votar no és un delicte, com ens estan fent creure des del Govern de l’Estat, i que, tal i com sempre recorda el secretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachín, els mateixos que no volen que votem són els mateixos que no volen que les persones que viuen a Espanya decideixin si desitgen tenir una monarquia o una república, o si hem de destinar recursos a salvar els bancs en lloc de dedicar-los al nostre sistema sanitari. Així doncs, considerem especialment inacceptables les detencions d’ alts càrrecs de la Generalitat dutes a terme per la Guàrdia Civil el passat dimecres 20 de setembre, així com d’altres actuacions policials efectuades a Catalunya, des de la incautació de paperetes fins a les temptatives d’escorcollar seus de partits polítics com la CUP, o qualsevol acció adreçada a impedir la votació.

És per tot això que hem de prendre la paraula l’1 d’octubre, tant els del Sí, com els del No, com els qui prefereixin votar en blanc. Hem de sortir als carrers a dir alt i clar que volem una solució política i no policial ni judicial per a Catalunya. Hem de dir prou a les pràctiques del govern de Mariano Rajoy, més similars a un règim autoritari que a una democràcia al servei de les persones. I hem de seguir sumant esforços per tenir unes institucions al servei de la gent i no dels interessos de partits corruptes que no ens representen ni a Catalunya, ni a Espanya, ni enlloc.

Ens volen callades, però no callarem. Mobilitzem-nos, doncs, a Sabadell i a arreu de Catalunya el proper 1 d’octubre per decidir-ho tot!