Míriam Ferràndiz, portaveu municipal de la Crida. Autor. David B.

Opinió de Míriam Ferràndiz (Drets Civils). ‘Defensem-nos, hi tenim tot el dret. Respecta’m, en tens tot el deure’

ARTICLE D’OPINIÓ
Míriam Ferràndiz, regidora de Drets Civils i Gènere

El 10 de desembre de 1948 es signava la Declaració Universal dels Drets Humans (DUDH), com a resposta a un context social postbèl·lic que requeria del consens mundial per deixar enrere la barbàrie i posar l’esser humà i els seus drets inalienables en el centre de la mirada dels països, dels pobles i dels estats.

La DUDH naixia recollint lluites i conquestes de drets que venien de més lluny en el temps i en la geografia humana. Al llarg de la història de la humanitat, centenars de moviments desobedients han transformat lleis o mandats que consideraven injustos. És el moment de reconèixer les dones sufragistes que van reivindicar el vot de la dona, els moviments contra el racisme als Estats Units, els moviments de rebuig a les formes d’explotació econòmica als Estats africans i una llarga llista… Així com reconèixer les lluites actuals i més properes per la dignitat de les persones, per tenir sostre i treball, les lluites veïnals que s’han materialitzat en la millora dels barris, el rebuig al militarisme per part dels objectors de consciència aconseguint la fi del servei militar obligatori, l’alliberament sexual i el dret al divorci, entre molts d’altres. A dia d’avui ens pot semblar que aquests drets han estat fàcils d’aconseguir i que la feina ja està feta, però no és així; és evident que són drets que s’han aconseguit amb molts esforços i lluites. És per això que cal que els mantinguem sòlids, els defensem i n’ampliem l’abast arreu.

El repte que tenim com a municipis per garantir aquests drets és aconseguir materialitzar en accions concretes la seva defensa. Moltes vegades el concepte dels drets humans esdevé una noció massa abstracta i generalista i des dels municipis hem de tenir la capacitat de convertir aquest concepte abstracte en una realitat concreta a partir de posicionaments, accions i projectes concrets.

Per tant, no podem restar impassibles davant les vulneracions dels drets humans. El fet d’entendre les desigualtats com una conseqüència d’una vulneració de drets humans ens interpel·la com a administració i ens fa assumir responsabilitats. És per això que a Sabadell ho tenim molt clar, comptem amb l’Oficina de Drets Civils, un servei per donar resposta a les possibles vulneracions de drets que puguin patir les persones que viuen a la ciutat. Des d’aquesta oficina s’ofereix l’acompanyament social i jurídic a les persones que ho sol·licitin.

Alhora, un altre dels objectius també és la difusió d’aquests drets, així com del respecte a la igualtat entre les persones independentment de l’origen, el sexe, la cultura, l’orientació sexual, la creença o l’ètnia. Aquesta tasca de difusió i defensa dels drets, a banda d’integrar-la en la nostra pràctica diària, també aprofitem dates com la commemoració de la DUDH per poder elaborar un programa d’activitats que compta amb la implicació i el compromís tant de les entitats ciutadanes que treballen pels drets humans com de l’Ajuntament.

Tenim clar que Sabadell és una ciutat única amb moltes persones diferents, totes amb drets, cap amb privilegis i ni una amb discriminació.

Comments are closed.