Gremi Instal·ladors Sabadell promou l'estalvi en energia

Opinió d’Eduard Gutés (COAC i PIMEC): ‘L’estalvi energètic, l’assignatura pendent de Sabadell’

ARTICLE D’OPINIÓ
Eduard Gutés, president del Col·legi Oficial d’Agents Comercials de Sabadell i comarca i vicepresident de PIMEC Vallès Occidental

En aquests darrers mesos hem patit una onada de calor que, segons els experts, és atribuïble al canvi climàtic. Malgrat els acords internacionals per reduir el consum energètic, la realitat és que continuem patint les conseqüències de l’excés de consum.

Sabadell ha assolit en determinats serveis una cobertura notable: amb els centres educatius, sanitaris, els equipaments de caràcter social, les zones esportives públiques i privades, els espais públics de qualitat, la recuperació de l’escàs patrimoni i també del nostre rodal.  També s’ha avançat en la cobertura d’altres serveis públics, com els del transport, la neteja o el subministrament d’aigua domiciliària.

Malauradament, pel que fa a l’aplicació d’energies alternatives i de baix consum energètic, hem de ser sincers amb nosaltres mateixos com a ciutat i reconèixer el nostre fracàs. A la nostra ciutat, a data d’avui, l’energia solar és purament testimonial en algun centre públic és mínima, entre d’altres. La utilització de vehicles elèctrics és també molt minsa. I, el més greu de tot, és que la il·luminació de la major part de la ciutat és, en bona mesura, obsoleta, deficitària i fora de normativa, per no parlar del seu elevat cost econòmic.

Si volem complir amb el compromís moral i necessari de ser responsables amb el medi ambient pensant en el present i en el futur, hem de reaccionar. Hem de compartir els problemes i, el que és més important, les solucions. Hem d’ajudar a les nostres administracions a liderar aquest compromís i estar al seu costat, col·lectivament, assumint aquest repte.

Foto portada: Berlanga i Guerrero, visitant una de les plaques solars instal·lades. Autor: @sbdterritori via Twtiter.
Plaques solars instal·lades a equipaments municipals. Autor: @sbdterritori via Twtiter.

Amb aquesta finalitat, voldria impulsar un debat i aportar les reflexions col·lectives per incentivar el canvi en els processos de consum que avui ens preocupen. No pretenem substituir ningú, ni tampoc deixar de reconèixer que hi ha entitats i ciutadans que porten molts anys treballant en aquestes mateixes línies. Que ens sumem a aquesta sensibilitat és el vostre èxit.

Convido a tots els que vulguin aportar idees, propostes, suggeriments… Les podran aportar mitjançant aquest correu electrònic: estalvienergiacat@gmail.cat. Per avançar en el debat demanarem informes sobre possibles millores als especialistes dels diferents sectors que compartirem amb tota la ciutat.

No arribem tard, però no podem deixar passar més temps.

Foto portada: accions d’estalvi energètic promogudes pel Gremi d’Instal·ladors a Sabadell, fa uns anys. Autor: cedida.