‘Perspectives econòmiques negatives?’, per Josep Milà (CIESC)

ARTICLE D’OPINIÓ
Josep Milà, secretari tècnic del CIESC

En les darreres setmanes, alguns analistes apunten a una recessió de l’economia en aquesta segona meitat del 2019. Realment ens hem de preparar per a una nova crisi? Les perspectives es presenten negatives per a les empreses?

Dels resultats de la darrera Enquesta de Confiança i Clima Empresarial per l’àmbit de Sabadell, Conca del Ripoll i Riera de Caldes -que les entitats promotores presentarem el proper dia 25 de setembre- convé destacar una valoració positiva de l’evolució econòmica durant els primers mesos del 2019. Tanmateix, confirmen un empitjorament de les perspectives de creixement, tal i com ho demostra l’augment de respostes negatives per part de les empreses. Així doncs, venen temps difícils i es frena el cicle de reactivació econòmica?

Per a valorar aquest clima de preocupació davant el risc d’un possible estancament del ritme d’activitat cal parlar del context geopolític mundial, i més en una economia com la nostra, oberta al món, internacionalitzada i que l’afecten, per bé i per mal, molts factors globals. En aquest sentit, és cert que les darreres previsions sobre l’evolució de l’economia reflecteixen una moderació del creixement i que, segons la darrera actualització dels informes del FMI entre d’altres, s’han revisat a la baixa respecte de les projeccions de primers d’aquest any. Així, per a aquest any, a la zona euro es rebaixa el creixement a un 1,3per cent degut a la pèrdua d’empenta d’Alemanya, i el per al 2020 es preveu que arribi fins a un 1,6 per cent.

Les estimacions confien però, que el darrer trimestre d’aquest any i l’any vinent podria reactivar-se l’activitat en alguns països com França, Itàlia, etc. Per tant, no totes les perspectives han de ser necessàriament pessimistes.

Hem de destacar també que a nivell mundial es preveu que per aquest 2019 s’arribi a un creixement global del 3,2 per cent i que el 2020 millori i registri un 3,5 per cent. Òbviament, aquesta lleugera recuperació, tot i ser inferior a les estimacions anteriors, es fonamenta en aquells factors que ara han actuat de fre i que es confia que es resolguin, especialment, el conflicte comercial i tecnològic entre EUA i Xina, el Brexit o les tensions en el mercat del petroli i en economies emergents com ara Turquia, Iran, Argentina o Veneçuela,

Sens dubte, la inestabilitat econòmica dels darrers mesos que ha afectat el comerç internacional ha incidit en les expectatives empresarials i s’ha traduït en una reducció de les comandes confirmades o en l’ajornament d’algunes decisions d’inversió. Tanmateix, si l’economia mundial apunta a una recuperació moderada però consistent, basada sobretot en l’eliminació de tensions geopolítiques, això estimularà tant la confiança empresarial com la demanda interna i externa. Confiem-hi.

Foto portada: M.Tornel. 

Comments are closed.