ARTICLE D’OPINIÓ
Ernest Espinós, membre del Moviment Veïnal del Sud
Durant les darreres setmanes i aprofitant l’estiu, l’Ajuntament ha anat anunciant les diferents obres de renovació (en el marc del Pla ‘Els diners als carrers’) que es faran en diferents punts de la ciutat fent especial èmfasi en els que afecta directa o indirectament a les escoles públiques. Crec que la nostra experiència positiva pot servir per a altres veïnats.
Sorpresa
S’ha donat la coincidència que, per diferents motius i per un temps, estic vivint al carrer la Unió, presenciant amb molta intensitat la problemàtica i els sacrificis que representa pel veïnat aquestes obres. La tercera setmana de juny el veïnat es va assabentar que Maria del Mar Molina, la 4ta Tinenta d’Alcaldessa i actual regidora d’urbanisme i mobilitat, va arribar un acord amb els representants de l’escola la Trama per tal de començar durant el mes de juliol les obres de transformació del carrer en una plataforma de prioritat per als vianants.
Participació
Una veïna a l’assabentar-se i preocupada i molt sensibilitzada pel que representa això per un veïnat, on la majoria són famílies amb una edat mitjana elevada, i els problemes de mobilitat que això podia representar com el futur de dos garatges amb 120 cotxes, dues persones que necessiten traslladar-se en cadires de rodes, les compres que teòricament no podrien descarregar a prop dels habitatges…
La veïna, a títol personal, convocà una reunió el dia 19 de juny per explicar al veïnat i als mitjans de comunicació la transformació del carrer, i al dia següent es va reunir al propi carrer amb la regidora i els tècnics perquè els veïns puguin conèixer veritablement l’impacte del projecte i expressar les seves inquietuds, i com resoldre la problemàtica que durant aquest mesos (segons la regidora, aproximadament 6 mesos…) hauran de patir.
Reconeixement
La regidora expressa el seu error de no convocar al veïnat, i es posa a disposició per explicar el projecte i solucionar tots els problemes, reconeixent que una obra d’aquest tipus, sempre queden serrells per solucionar. Després d’explicar amb molt de detall l’obra, el veïnat pren la paraula ressaltant una quantitat important de problemes per resoldre o concretar. Davant el neguit que representa l’obra i mirar de minimitzar els efectes negatius, un present proposa fer una comissió de quatre veïns que recullin les preocupacions que s’havien anat expressant, la regidora va proposar uns dies de reunions de treball per trobar solucions als problemes que van exposar tots.
Solucions
Després d’una reunió a les dependències de la Policia Municipal i després de dues hores d’una certa tensió (naturalment com son de complexes les solucions) però sempre amb molt de respecte per les dues parts, crec que el resultat ha estat prou positiu i que pot servir per altres veïns, amb propostes on la implicació entre la regidora i el veïnat crec que han donat solucions fins ara noves a la nostra ciutat i que en futures obres puguin servir d’exemple.
Com expresso al començament, ens trobem amb dos garatges amb 120 places, unes de propietat però la majoria de lloguer i unes 16 incloses dins el propi habitatge unifamiliar.
Punts positius.
Propostes ja confirmades i gestionades per la regidoria: les parcel·les de pàrquing de lloguer, el mateix Ajuntament feu la gestió als gestors del pàrquing del Mercat Central perquè si poguessin aparcar durant les obres a un preu molt semblant del que ja estaven pagant. S’arriba a un acord per a que 10 places més i per ordre de necessitats es pugui estacionar al pàrquing dels Ferrocarrils de la Generalitat sense haver de pagar cap quota. Els 16 habitatges unifamiliars amb pàrquing se’ls anul·la el pagament de la quota del gual. També pels qui no vulguin pagar un pàrquing, se’ls i facilita una identificació per aparcar en zona blava. La regidoria posa com intercomunicació entre la comissió del veïnat i la regidoria, un responsable de l’obra, fins ara amb bons resultats.
A ressaltar punts negatius, per a què serveixin per resoldre futures obres. Tenim una Associació de Veïns amb un local al mateix carrer, doncs es va quedar al marge, i en cap moment es presentaren per oferir-se per ajudar. Ocasió perduda.
La comissió, més ben dit, dues persones dels quatre, Fra… i Xav.., varen fer tota la feinada, presents cada dia al carrer per recollir tota la problemàtica de cada veí i passar-ho a la regidoria, quan era molt més fàcil dedicar un funcionari al local de l’Associació de Veïns.
Una obra que té una duració de 6 mesos, es comença en ple estiu i a l’aire lliure, amb unes temperatures properes als 40 graus, no pot ser que cap sindicat no hagi fet cap visita, per veure en quines condicions estaven treballant. Nosaltres sí què intentarem resoldre aquesta situació, però ens hem trobat que l’interlocutor de l’obra es trobava de vacances; més recentment s’ha pogut contactar per resoldre les condicions de treball i controlar les temperatures. Aquells que sempre protesten acaloradament contra els immigrants, que és passin per l’obra i veuran gràcies a qui podrem tenir un nou carrer i amb noves instal·lacions.
En relació a les obres, tenim un tema que estem patint des de fa moltes dècades a la nostra ciutat, el cablejat elèctric i les instal·lacions de les companyies telefòniques i d’aigües, sempre amb problemes fruit de l’envelliment i la manca de renovació. En aquest sentit, hauran de canviar també les canonades d’aigua, treure les antigues per unes de ferro colat dúctil, recoberts de Biozinalium, que tenen una gran resistència.
La conseqüència de tots aquests aspectes negatius, es dona principalment per una falta de òrgans de participació a la nostra ciutat, que en el temps s’han anat anul·lant; consells de districte, falta d’interès i posant dificultats al moviment veïnal, i en canvi subvencionant a certes entitats afins al govern, ja sabem que es pretén, que no es faci soroll.
Com a afegit
Durant aquest dies l’ambulància ha tingut que fer un servei per portar una veïna al Taulí, els sanitaris han fet un treball impecable. No podem dir el mateix d’una instal·lació -el Taulí- col·lapsada, amb moltes hores d’espera, a destacar però, el servei dels treballadors i treballadores sanitàries pel seu sacrifici que fan cada dia, treballant amb unes condicions d’estrès. Gràcies per la vostra feina i dedicació.
El diari digital iSabadell obre la possibilitat als representants d’entitats, partits polítics i altres col·lectius a enviar articles d’opinió, reservant-nos el dret a la seva publicació. L’espai d’opinió reflecteix la visió personal de l’autor de l’article. iSabadell només la reprodueix.