ARTICLE D’OPINIÓ
Laura Sampedro Sancho (Presidenta de Prevenció), Ana Sancho Crespi (delegada Prevenció), Roser Sánchez-Cisneros (delegada Lols) i Silvia Urbina (delegada del comité)
Des de fa més d’un any, quan es va constituir el nou govern municipal, com a secció sindical CGT d’ACCENT SOCIAL (l’empresa concessionària del Servei d’Atenció a Domicili municipal) vam sol·licitar una reunió amb la regidora d’Acció Social, Laura Pineda. Aleshores ens van respondre que la regidora necessitava un temps per situar-se. Ara ja es deu haver situat, però el cas és que seguim sense que ens convoquin a una reunió. Volem traslladar-li les condicions en què estem treballant. L’Ajuntament és el titular i el responsable del servei i considerem que hauria de vetllar per les condicions del servei, tant de cara a les persones usuàries com de cara a les treballadores.
Volem poder explicar-li a la regidora l’elevada rotació en els equips de treball, el fet que les professionals contractades per fer de coordinadores se’n van a la mínima cap a altres destinacions laborals més estables o atractives. Volem fer-li arribar la nostra preocupació per la manca d’equipaments de suport (grues i llits elevables); la falta de mesures per fer front a les onades de calor; que no es contempli fer serveis entre dues treballadores quan les circumstàncies especials ho requereixen; que l’empresa no es fa càrrec de la bugaderia de les bates i la roba de treball; que el seguiment de la salut laboral és absent i les mesures de prevenció laboral, mínimes; que necessitem, com a treballadores amb unes tasques que impliquen un important esforç físic, servei de fisioteràpia…
Tot això li voldríem poder explicar de primera mà a la regidora si ens convoqués a la reunió que li reclamem des de fa més d’un any. Tot això i alguna cosa més, com que les treballadores del SAD volem deixar de tenir condicions precàries i estar mal pagades. L’empresa fa un ús abusiu dels contractes parcials. Alguns contractes estan per sota de les 20 h. setmanals. Entre mal pagades i poques hores, el jornal és clarament insuficient per poder sortir endavant. Reclamem més contractes a temps complet i cap contracte per sota de les 20 h. setmanals. Volem també que la regidora, del PSC, es pronunciï sobre una altra demanda que tenim molt clara: a igual treball, igual salari. Volem l’equiparació amb les treballadores de la plantilla municipal. Volem el mateix salari que les treballadores de la nostra mateixa categoria professional que treballen per a l’Ajuntament. És això demanar massa? No ho creiem. Ja sabem que ens diran que això és cosa del Conveni del SAD de Catalunya (ara s’està negociant el 6è conveni), però no ens conformem amb aquesta resposta. L’Ajuntament de Sabadell és el responsable del servei i és l’Ajuntament qui determina les condicions i la forma de prestar aquest servei.
El govern municipal de PSC–Junts no pot continuar fent les oïdes sordes a les reclamacions de les treballadores del SAD. Els partits de govern, PSC i JUNTS, la regidora, l’alcaldessa, es reclamen feministes i estan en contra de la discriminació contra les dones. Molt bé. Doncs ara teniu l’ocasió per passar de les paraules als fets. I el primer pas és que us digneu a asseure’s amb nosaltres per veure què s’hi pot fer i com dignifiquem les condicions laborals i el mateix servei a les persones usuàries.
El diari digital iSabadell obre la possibilitat als representants d’entitats, partits polítics i altres col·lectius o també als lectors en general a través de les Cartes dels lectors a enviar articles d’opinió, reservant-nos el dret a la seva publicació. L’espai d’opinió reflecteix la visió personal de l’autor de cada article; iSabadell només la reprodueix.
Foto portada: treballadores del SAD, durant l’acampada del maig del 2023 per reclamar la municipalització. Autor: ACN.