‘Una ciutat per a les persones i per als animals’, per Marta Morell i Laura Gil (Podem)

ARTICLE D’OPINIÓ
Marta Morell, secretària general de Podem Sabadell, i Laura Gil, responsable de l’àrea de benestar animal de Podem Sabadell

“La grandesa d’una nació i el seu progrés moral poden ser jutjades per la manera en que tracta els seus animals” (Mahatma Gandhi)

Les  persones que convivim amb animals de companyia els considerem un membre més de la família i també un habitant més de la nostra ciutat. Hem sentit milers de motius pels quals la gent té animals a casa: cadascú té les seves motivacions, però totes ens fan desfer-nos de tendresa. Els animals poden afavorir que millorem els símptomes de malalties com la depressió, fer-nos companyia quan estem sols o soles i fins i tot poden formar part de projectes de l’àmbit sanitari: és per això que el Parc Taulí anunciava el passat mes de desembre una prova pilot per incorporar la teràpia amb gossos en el tractament d’infants amb trastorn autista i pluridiscapacitats. Per tot això que ens donen, a canvi de ben poc, també hem de ser capaços d’aportar-los el millor de nosaltres mateixes: empatia, seguretat, benestar a la llar, espais públics adequats a les ciutats que donin resposta a les seves necessitats i, sobretot, protecció davant de la violència que sovint els éssers humans exercim contra els animals.

A Podem considerem que és fonamental aconseguir que les persones aprenguin a conviure amb altres éssers vius i que aquest procés comença amb l’educació dels més petits. És per això que el Grup Parlamentari d’Units Podem ha treballat durant molts mesos per impulsar una proposició no de llei en la qual demana al Govern que inclogui l’empatia i el respecte als animals en el currículum escolar i que l’ha acabat acordant i tramitant amb altres grups polítics. Aquesta proposta ja es troba implantada de manera similar a Aragó per part de la seva conselleria d’Educació i té com objectiu fomentar el coneixement, la sensibilització, la tinença responsable, el civisme, la protecció dels  drets i la comprensió de les necessitats i emocions dels animals.

En l’àmbit municipal, però, també tenim coses a fer. El record de la mort de la gossa Sota a Barcelona, a causa d’una acció policial que va provocar la indignació de milers de persones, palesa la necessitat que els diferents cossos de la guàrdia urbana coneguin o revisin els protocols d’intervenció especialitzats, com ara el “Manual bàsic d’intervenció policial en incidents amb gossos”, fet, entre d’altres, a partir de l’experiència i el coneixement de Pets Adviser o The American Society for the Prevention of Cruelty to Animals. Un protocol tots hauríem de conèixer per si alguna vegada ens trobem en una situació complicada: tracta sobre com aproximar-nos a un  animal, què fer i què no fer, l’autoprotecció, el llenguatge corporal i proposa no incitar a la violència, ni disparar en cap moment. La formació continuada sobre la matèria a les escoles dels nostres cossos policials, de ben segur que ens serviria per difondre tècniques per reduir un animal sense haver de disparar ni matar i faria possible que tragèdies com les de la gossa Sota s’evitessin.

Un altre repte que tenim a la nostra ciutat és garantir els espais d’esbarjo que els animals necessiten. En l’aspiració d’esdevenir una ciutat pet-friendly, Sabadell ha de vetllar per crear espais aptes i adequats i per incrementar les zones on els gossos puguin passejar deslligats. En els darrers anys s’han construït diversos espais per a gossos, però aquests han de complir uns requisits per tal que es puguin considerar aptes. Tot i així, alguns no tenen les dimensions òptimes per jugar, ja que no arriben als 300-400 m2; falta il·luminació i sovint es troben desatesos quant a neteja o manteniment. Recordem que mantenir la ciutat neta és una obligació de totes però que també correspon a l’ajuntament tenir els espais en condicions adients per a l’ús per part de les famílies amb animals.

Sabadell també té molt agrair a la tasca feta per les protectores d’animals i associacions en defensa del benestar animal: gràcies a elles, la ciutat i l’ajuntament han pres consciencia de la importància que tenen els animals a la nostra ciutat i a les nostres vides, però no sempre compten amb els mitjans necessaris. Situacions de saturació com la viscuda a la gossera municipal el mes d’agost passat aconsellen revisar les necessitats de les nostres instal·lacions, així com transmetre tot el nostre ajut, que en aquest cas es va plasmar en una gran resposta ciutadana d’oferiment d’acolliment temporal. Una ciutadania que també necessita unes polítiques públiques en aquest àmbit que els ajuntaments poden començar a implementar: per exemple, mitjançant un servei públic que garanteixi l’accés als serveis veterinaris fins i tot quan les famílies no disposen de suficients recursos econòmics. O que igualment necessita veure reconegut el dret a disposar d’hores lliures a la feina si els seus animals requereixen d’atenció veterinària.

A Podem aspirem que Sabadell esdevingui la ciutat animalista per excel·lència i un model de referència per al nostre entorn, perquè les persones som la veu dels nostres animals. No els podem decebre  i ho hem de dir alt i clar: sempre hi haurà un lloc per als animals en els nostres cors i en les nostres ciutats.

Foto portada: Laura Gil i Marta Morell. Autor: cedida.

Comments are closed.