Albert Boada. Autor: David B.

‘Va d’un vot’, per Albert Boada (Crida)

ARTICLE D’OPINIÓ
Albert Boada, exregidor de Nova Economia de la Crida per Sabadell

Els últims dos mandats el govern de Sabadell s’ha forjat a partir de pactes entre diferents forces polítiques i sembla clar que en el proper mandat que s’obre aquest 2023 tindrem el mateix escenari de govern de coalició.

El 1999 a Sabadell la unió de forces d’esquerres que van formar l’Entesa per Sabadell van perdre les eleccions davant el PSC per 100 vots. Aquest fet va obrir la porta a l’etapa més fosca de corrupció i clientelisme que ha viscut Sabadell des del 1979.

En termes de model econòmic per distingir les forces d’esquerres i les de dretes a escala municipal ens hem de fixar en quins partits defensen la gestió pública (municipalització) i quins defensen la gestió privada (o externalització). També hem de mirar quins partits defensen el comerç local i el model de proximitat i quins proposen que siguin les multinacionals, les grans empreses i els macroprojectes els que ocupin l’activitat econòmica. A partir d’aquests paràmetres podem veure que a Sabadell el PSC opera com una força clarament de dretes que ha apostat per la gestió privada dels serveis públics o per macroprojectes com el Surfcity i el 4t Cinturó. Tot plegat amb el suport de Junts per Catalunya.

En aquest sentit, a les eleccions de 2015 les forces d’esquerres (UxC, ERC, Crida per Sabadell, Guanyen, PACMA i PST) van sumar 43.529 vots, enfront dels 39.234 que va sumar les propostes de dreta local. Aquesta majoria que va permetre articular un Govern de Transformació (41.545 vots) que actues en clau de redistribució i construcció d’una ciutat per les persones.

El 2019 les forces de dretes es van imposar a la ciutat amb 52.283 vots (PSC, C’s, Junts per Catalunya, PP, VOX) enfront dels 41.812 vots de l’esquerra. En aquest mandat hem tingut al govern un pacte de PSC, Junts per Catalunya i una exregidora de Podemos (42.865 vots) que han intentat tornar al model dels macroprojectes i la privatització.

Les dades mostren una ajustada divisió entre les forces polítiques que podem dir de dretes i les forces d’esquerres. Aquests resultats ajustats fan que es decideixin regidors per pocs vots. En aquestes eleccions ens hi juguem molt en clau de justícia social i model econòmic.

Per analitzar els possibles resultats, un altre paràmetre important és veure el grau d’unitat política que hi ha en cada moment en els diferents espais polítics. Per exemple, el 2019 l’espai polític que representen l’antiga Iniciativa, els Comuns i Podem es presentava en quatre candidatures diferents, en canvi, en aquesta ocasió, ho fan amb dues. En Comú Podem té més possibilitats de tenir un resultat que representi el seu espai polític.

Com a Crida per Sabadell tenim clar que representem l’espai polític que pot ser motor de canvis a la ciutat. En primer lloc, perquè entenem la política com una forma de participació directa que es fa sobretot des del carrer.

I, en segon lloc, perquè hem demostrat que podem governar la ciutat i impulsar polítiques de transformació des d’un govern de coalició actuant com a força que empeny per aconseguir canvis reals i no es doblega davant les amenaces dels poders econòmics.

Aquelles persones que desitgin polítiques fermament d’esquerres han de ser conscients que només un bon resultat de la Crida per Sabadell en serà la garantia. Darrerament, hem anat veient com les propostes d’ERC a escala de govern autonòmic s’han anat apropant a les del PSC pel que fa als macroprojectes. Per això el projecte i la força de la Crida serà central per aconseguir un canvi real.

Si una cosa ha quedat clara en aquest mandat és que la Crida per Sabadell representa l’oposició més ferma a l’actual model de ciutat. El PSC no ha perdut ocasió per denunciar-nos o escopir mentides sobre la Crida per Sabadell i les persones que en formen part.

Per tot això, en aquestes pròximes eleccions és molt important que aconseguim un resultat que permeti construir una ciutat des de la voluntat popular i que doni força per afrontar les grans problemàtiques derivades del neoliberalisme i el canvi climàtic en l’àmbit local. Que Sabadell no caigui en la desídia i que puguem ser motor de transformació.

Foto portada: Albert Boada, en una imatge d’arxiu. Autor: David B.

Comments are closed.