Xavier Gàsquez

Opinió de Xavier Gàsquez (PDeCAT): ‘Ens cal un estat el qual pugui defensar el medi ambient’

ARTICLE D’OPINIÓ
Xavier Gàsquez i Rutes, Executive Master Corporate Finance & Law a ESADE, Enginyer en Organització Industrial i Enginyer Tècnic Industrial per la UPC, militant del PDeCAT.

Una de les temàtiques que no s’acostumen a vincular com a beneficiaria d’una Catalunya independent és: el medi ambient. I aquesta és una matèria cabdal per un país en el qual els seus ciutadans puguin viure i en el que les futures generacions puguin continuar fent-ho.

Catalunya disposa d’un patrimoni natural únic i divers, que va des de l’alta muntanya al Pirineu, passant per les planúries centrals del país, arribant-hi al litoral que banya la mar Mediterrània. Patrimoni el qual cal protegir i promocionar tal i com es mereix.

Amb l’increment dels recursos públics que s’aconseguiria sent un estat independent, el nostre futur govern podria protegir molt més aquest patrimoni tant preuat, amb la missió de poder-lo gaudir més i millor.

Un estat independent on amb més recursos econòmics el futur govern català pugui destinar-los a polítiques més efectives per combatre millor el canvi climàtic; gran xacra que acabarem deixant a les futures generacions, i que des de l’estat espanyol no s’està fent prou. I prova d’això, per exemple és el llastimosament mal anomenat “impost al Sol”, el qual a qui vulgui generar autònomament energia elèctrica solar fotovoltaica estant-hi connectat a la xarxa elèctrica, ha de pagar un impost desproporcionat amb l’únic objectiu de desmotivar la generació elèctrica sostenible en els punts de consum.

Un país on sí que es pugui potenciar de manera clara, suficient i transversal l’ús del vehicle elèctric per reduir les emissions de gasos contaminants. Un país on es puguin destinar molts més recursos per impulsar noves línies ferroviàries que afavoreixin una menor circulació de vehicles particulars i de mercaderies a les carreteres que tant contaminen l’aire que respirem diàriament.

Un país el qual pugui desenvolupar d’una vegada per totes els seu pla energètic, on les energies renovables siguin el pal de paller d’un model sostenible, no dependent dels combustibles fòssils ni de recursos externs al país.

Ens cal un estat el qual pugui defensar el medi ambient sense els atacs exteriors en forma de decisions polítiques contraries a la nostra voluntat, com són el cas del transvasament de l’Ebre, o la presa de decisions de quines i de quina manera han de ser les nostres infraestructures viaries, ferroviàries i aeroportuàries.

Perquè després de tants anys d’autonomisme l’estat espanyol continua mantenint duplicitats d’organismes en matèries que tenen impacte directe amb el medi ambient com són: urbanisme, infraestructures, litoral, canvi climàtic, biodiversitat, aigua, qualitat ambiental, residus, meteorologia, energia, parcs naturals, i així un llarg etcètera. Tot plegat com a prova que autonomisme no té res de federal ni de sobirà, i que l’únic pretext de l’estat és no deixar mai aquestes competències i fins hi tot recentralitzar-les com ja s’està apreciant.

Vas néixer amb la capacitat per decidir. Hi renunciaràs?. Ara més que mai el futur de Catalunya és a les teves mans.