‘Carrers amb història (50): Gorina i Pujol, el fabricant

CARRERS AMB HISTÒRIA

Qui era Josep Gorina i Pujol?

Josep Gorina va ser un industrial tèxtils. Pertanyent a una de les famílies més conegudes del tèxtil sabadellenc, a l’alçada dels Llonch, Turull, Corominas, Duran, Casanovas, Brutau… Va néixer l’any 1850 i l’any 1911 es va convertir en únic propietari de l’empresa. Va ampliar i millorar les instal·lacions de la fàbrica, situant-la entre les més destacades de la indústria local.

Va presidir la Cambra de Comerç i el Gremi de Fabricants. Va participar en la fundació del Banc de Sabadell l’any 1881 i també va presidir la Junta d’Administració de l’Escola Industrial d’Arts i Oficis de Sabadell i de la Caixa de Pensions, de la qual va ser fundador.

Conjuntament amb l’industrial Bonaventura Brutau van fer construir un grup escolar per a la instrucció dels fills dels seus obrers. Va ser col·laborador de Sallarés i Pla i de Narcís Giralt. Va morir l’any 1925 a la seva casa del número 247 de la Rambla. L’Ajuntament presidit per l’alcalde Esteve Relat va prendre l’acord per donar el seu nom a un carrer.

On està situat el carrer de Gorina i Pujol?

El carrer de Gorina i Pujol comunica, en paral·lel a l’avinguda de Barberà, la Gran Via i la carretera de Mollet, al barri de l’Eixample. El carrer es diu així des de l’any 1925 i, a diferència de molts dels carrers apareguts a la secció, el nomenclàtor ha respectat el nom en periodes com la Segona República, la Guerra Civil, la dictadura franquista o la democràcia.