L'actual carrer i una foto històrica de Matilde Moncusí

‘Carrers amb història (VI)’: Maty Mont, la reina del Molino

CARRERS AMB HISTÒRIA

Qui era Maty Mont?

Matilde Montcusí, més coneguda amb el seu nom artístic, Maty Mont, va ser una coneguda i reconeguda artista de varietats. Volia ser modista, i ho va ser, treballant en un taller de confecció d’uniformes militars per als soldats de la Segona República a Barcelona.

Però un cop acabada la Guerra, i de la mà de Celia Gámez, es va introduir en el món de l’espectacle i les varietats. Més endavant va crear el seu propi especacle, que va triomfar no només a Sabadell, sinó també a Barcelona i fora de Catalunya,  ciutats com Madrid, València, Bilbao, París, Lisboa i Oporto. Va marcar època a El Molino de Barcelona, sent un de les principals artistes del Paral·lel de l’època, amb revistes com Maty Mont al aparato, Que pequeño es Barcelona o Todo para una mujer.

Maty Mont es va casar amb l’industrial Agustí Prats, sent un casament molt recordat celebrat al santurari de la Salut. Professionalment, va ascendir ràpid però va haver de batallar contra el moralisme franquista de l’època. De fet, l’alcalde Marcet va prohibir-li una representació al teatre Euterpe, segons recordava el propi consistori en l’homenatge fet l’any 1989.

La vedette va morir jove, als 54 anys a casa seva, a la Creu de Barberà, a causa d’una leucèmia, i el seu enterrament va congregar multitut de ciutadans.

On està el carrer de Maty Mont?

El carrer de Maty Mont està situat al barri de Campoamor, al polígon d’habitatges Sant Pau. Curiosament, en el mateix barri hi té dedicada una plaça, a quatre passes del carrer des de finals dels anys vuitanta. Allà se li va fer un acte d’homenatge a la cabaretista, amb un discurs d’homenatge del poeta Joan Brossa, durant els actes de la Festa Major.

Més enllà del carrer de Maty Mont

A diferència d’alguns altres personatges que anem repescant a la secció ‘Carrers amb història’ Matilde Moncusí conjuga haver dut el nom de Sabadell pel món a causa de la seva professió amb la popularitat a peu de carrer. Maty Mont no té cap escola ni institut recordant la seva figura ni tampoc llibres escrits per ella.

En canvi, sí que hi ha un cafè-restaurant que ha heretat el seu nom per recordar l’estima que la ciutat li va tenir en el seu moment. No és casualitat que el Maty Mont es trobi a dues passes del teatre Principal, que omplia a vessar la vedette sabadellenca en temps d’autarquia, racionament i moralina nacional-catòlica.

 

Comments are closed.