Com aconseguir 400.000 euros per a finançar una empresa?

  • PIMEC busca finançament per les empreses a través del programa Financiapyme.

  • L’empresa d’origen sabadellenc Isotube aconsegueix 400.000 euros de Bankia.

Malgrat que la crisi financera ha passat, o això sembla, pels seus pitjors moments, l’aixeta del crèdit no s’obre per a les empreses, i menys encara per a les pimes. En aquesta situació, entitats i empresaris han d’aprofitar les poques opcions d’aconseguir un finançament. Una d’elles, el mercat Financiapyme, amb el suport de Pimec, ha estat presentat a Sabadell.

Meritxell Arnedo, gerent de l’empresa sabadellenca Isotubi, des de fa uns mesos amb seu a Castellbisbal, ha aconseguit malgrat el tancament de l’aixeta del crèdit, 400.000 euros per a l’empresa de la banca tradicional. La meitat seran per internacionalitzar la producció de tuberies i accesoris d’acer inoxidable i l’altre meitat per a circulant. Ho ha fet a través del mecanisme que la patronal Pimec posa a disposició d’algunes empreses i es vol potenciar més: el programa Financiapyme.

Com totes les empreses, necessitem crèdit tant per fer inversions com pel nostre dia a dia, l’anomenat circulant. Però vam arribar a la situació que ens era molt difícil aconseguir-ho. El programa ha estat una bona oportunitat per presentar el nostre projecte a la banca tradicional i a càrrecs de molt alta responsabilitat de les entitats. Ha estat una excel·lent oportunitat de fer-nos escoltar, de que escoltessin la veu dels empresaris que sortim dia a dia a tirar endavant els nostres projectes”, assegura Arnedo.

Arnedo va participar en la primera edició d’aquest programa i després d’algunes reunions amb representants de la banca va aconseguir bones condicions per part del banc (ara públic) Bankia. En les dues edicions que fins ara s’han fet d’aquest mercat s’ha aconseguit finançament per a una dotzena d’empreses.

De la Torre, Elías i Arnedo, a la seu de PIMEC. Autor: J.d.A.
De la Torre, Elías i Arnedo, a la seu de PIMEC. Autor: J.d.A.

El proper dia 26 es farà la tercera edició amb representants d’una vintena llarga d’entitats financeres. “Hem aconseguit portar el Banc de Xina, el banc més gran del món, i que fins ara semblava que no estava gaire interessat en finançar la petita i mitjan empresa catalana”, assegura Fran de la Torre, director del departament de Consultoria Estratègica i Finançament de PIMEC. De la Torre manté que la banca tradicional ja està en condicions de finançar les empreses i anima els empresaris a intentar-ho.

La banca ha passat per dificultats i ha deixat de banda les necessitats dels empresaris, que han passat a autofinançar-se. Però ara s’està abusant de l’autofinançament i la banca ja està en disposició de prestar. Ara mateix, autofinançar-se és un perill que no ens podem permetre més”, assegura.

La patronal intenta aconseguir finançament a diversos projectes amb aquests trobades conjuntes, que també fan que les entitats financeres millorin les condicions als empresaris al competir entre ells per clients. No obstant, des de Pimec s’insisteix que caldria un major compromís en recuperar el fluxce crèdit.

Caldria que el govern obligués les entitats financeres, a les que s’han abocat diners públics, a que revertissin aquests préstecs per finançar les petites i mitjanes empreses”, assegura el president comarcal de PIMEC, Francesc Elías. “El finançament de moment no ha millorat i l’aixeta segueix tancada”, assegura.

Finalment, Elías s’ha mostrat contrari a l’avantprojecte de llei presentat pel govern central d’Unitat de Mercat. Elías creu que la petita i mitjana empresa catalana quedarà desfavorida ja que els costos a Catalunya són superiors als de la resta de l’Estat. Així mateix, també creu que “les nostres empreses es veuran molt afectades amb la llibertat d’horaris comercials o la possibilitat de fer àrees comercials fora dels nuclis urbans”. Elías demana modificacions en el projecte que s’ha de debatre properament.

Foto portada: Arnedo, al carrer Vilarrubias de Sabadell, aquest dijous. Autor: J.d.A.