Emocionant homenatge de la JAS a Carme Valero

Aquest diumenge ha tingut lloc un emocionant homenatge a Carme Valero en motiu del 40è aniversari dels seus títols mundials de cros. Fou en un llunyà 1976 i 1977, a la ciutat gal·lesa de Chepstow i a l’alemanya de Düsseldorf, ciutats en la que es va proclamar doble campiona del món de cros. Per commemorar tal gesta, 40 anys després, la Joventut Atlètica Sabadell li ha fet un ben merescut  homenatge. L’acte ha tingut lloc al Hotel Urpi i en el transcurs de la 40a Trobada de ex atletes, ex entrenadors i  ex directius  de la JAS.

Casualitat o no, però el destí ha fet coincidir el 40è aniversari en revalidar el seu títol de campiona del món amb el 40è aniversari del inici de la primera Trobada d’atletes (en 1978 i en motiu de la 1a edició de la Marató Catalunya) i en la que els atletes locals en córrer aquella marató van instaurar una trobada anual. Amb el temps, a l’afegir-se més atletes ja retirats, tal Trobada es va reconvertir amb una Trobada de ex atletes, esdeveniment consolidat i que la JAS celebra any rere any per aquestes dates.

En el mateix acte, és on el club atorga les insígnies de or i argent als socis amb 50 i 25 anys d’antiguitat a l’entitat. Malauradament, cap del tres socis van poder ser presents a l’acte : Josep Utesà per qüestions d’edat i salut, Mariano Boy per haver-nos deixat recentment víctima d’una llarga malaltia, i Montse Mas per estar competint al Cros Internacional de Atapuerca (Burgos).

Valero, en la seva època competitiva.
Valero, en la seva època competitiva.

Just abans del homenatge, es va reproduir per la pantalla tot un extens reportatge de la trajectòria de fotos de l’evolució esportiva de la Carme Valero. Tal reportatge ha estat possible per l’aportació d’imatges per part de l’Albert Figuerola i del muntatge fet per en Primari Calvet. Algunes d’aquestes imatges, inèdites, però que ha fet emocionar a mes d’un poder veure tal quantitat d’imatges sota una emotiva música de fons. Tal qual, presentat en un CD, fou lliurat a tots els assistents al Acte.

A l’acte també hi va haver presencia del Club Natació Sabadell, amb el president Claudi Martí i l’ex president Carles Ruiz, per la vinculació que també té la Carme Valero amb el CNS. Josep Manel Piedrafita i Josep Ayuso, exregidors d’Esports de l’Ajuntament de Sabadell, també van estar presents. Javier Moracho, finalista olímpic a Moscú’80 i medallista europeu en diverses ocasions, tampoc es va voler perdre l’esdeveniment. Així com varis atletes de la generació de la Carme, tant en els seus inicis com atleta (finals dècada dels any 60) com en la seva etapa ja consolidada com atleta d’elit (anys 70). També cal ressaltar la presencia de tots els presidents de la JAS dels darrers 50 anys: Primari Calvet, Antoni Ricart, Andreu Llovera, Josep Mª Antentas i Ricard Rof.

Sota la presencia de 83 persones assistents, Josep Molins, actual president de la JAS, ha lliurat la insígnia d’or de l’entitat a Carme Valero en reconeixement a la seva trajectòria atlètica. Però aquest no ha estat l’únic guardó de l’homenatge. Una gran sorpresa, només coneguda pels organitzadors del homenatge, ha fet possible viure un dels moments més emotius de la llarga i exitosa etapa esportiva de la Carme. La sala del restaurant  ja s’ha omplert amb més  persones vingudes expressament. L’aforament ja supera les 100 persones i hi ha expectació per saber com acabaria l’homenatge…

Carme Valero es cridada a pòdium (el pòdium de les Pistes és present a la Sala) i la seva mare i germanes  li fan entrega de les medalles assolides al mundial de cros de 1976 a Rabat (bronze) i les dues medalles d’or assolides a Chepstow i Düsseldorf. Gran i majúscula sorpresa, principalment per a la pròpia Carme, com per part dels demés assistents a l’acte, per la senzilla raó de que les medalles originals van ser extraviades fa més de 30 anys i després d’estar exposades en un Museu de Barcelona. Evidentment, es tracta d’una rèplica de les medalles originals, però ningú entenia res al tractar-se d’una historia poc coneguda.

Gràcies a les gestions de Josep Mª Antentas amb els llegendaris Mariano Haro i José Manuel Abascal, posseïdors de medalles en els mateixos mundials que la Carme, ha permès reproduir amb molta cura tals medalles. Un cop fetes les respectives reproduccions de les medalles del tres mundials, només era qüestió d’organitzar la festa sota un gran secret i fer el lliurament de les medalles que la pròpia Carme ha rebut amb gran sorpresa i satisfacció.

Text: Ricard Rof (JAS)

Foto portada: Valero, amb la rèplica de les medalles. Autor: R.Rof / cedida.