Foto portada: l'alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, durant el ple. Autor: David B.

Fernàndez deixa l’alcaldia entre bones paraules

Juli Fernàndez ja no és alcalde de Sabadell. En un ple farcit de bones paraules, un emocionat regidor republicà ha donat compte de la seva renúncia a l’alcaldia en compliment de l’acord entre Unitat pel Canvi, Esquerra, Crida i Guanyem. Fernàndez ha reivindicat la tasca de l’executiu. Les formacions que donen suport al quatripartit s’han conjurat per continuar l’acció de govern mentre que l’oposició ha fet intervencions molt curoses.

Entre el públic, l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, el de Castellar, Ignasi Giménez, Rellinars i Prats de Lluçanès, el diputat al Parlament Marc Sanglas, el senador Bernat Picornell i el delegat del govern de la Generalitat a Barcelona, la directora general de Relacions  Institucionals, Carme Garcia, i el diputat provincial d’Educació, Rafael Homet.

En un breu ple municipal, amb intervencions de to amable, els regidors han acomiadat Fernàndez. Poca crítica opositora: només el regidor Lluis Monge s’ha mostrat preocupat per la “inestabilitat” i el convergent Carles Rossinyol ha assegurat que el govern local no ha funcionat com s’esperava: “dos anys grisos”, ha ressumit. El socialista Josep Ayuso ha mostrat disposició per arribar a acords de ciutat, mentre que el portaveu de Ciutadans, José Luis Fernández, com el popular Gesa, ha agraït el tarannà de Fernàndez malgrat les diferències polítiques.

A la banda governamental, bones paraules i convicció de mantenir la línia engegada pel quatripartit malgrat les diferències evidenciades en les darrers setmanes. Efusiva Martínez (Guanyem) amb l’alcalde sortint, de qui ha destacat el seu sentit de ciutat. El republicà Xavier Guerrero ha assegurat que “a Esquerra sabíem que series un bon alcalde però has superat les expectatives” mentre que Ferràndiz (Crida) ha posat en valor els lideratges “compartits” del govern local. Finalment, Joan Berlanga (Unitat pel Canvi) ha sostingut que “estem lluny de la ciutat que volem però molt millor que fa dos anys”.

Reivindicació dels dos anys

Un cop acabats els portaveus, torn per a l’alcalde sortint, qui ha analitzat la situació trobada l’any 2015, amb una “manca de confiança en la institució” derivada del cas Mercuri, una “emergència social” i amb una ciutat “sense projecte”. Per a Fernàndez s’ha donat la volta a la situació, amb gestos per recuperar la confiança, polítiques socials i un model de ciutat “reconegut per la Unió Europea” amb 9 milions d’euros. L’encara alcalde s’ha mostrat orgullós d’haver pogut ser batlle: “un honor”, compromès amb el referèndum de l’1 d’octubre “com ho estarà l’alcalde Serracant” i reivindicador del “principal govern municipal del país amb majoria absoluta”. “Canvia l’alcalde. El govern continua”, ha reblat.

Alcalde sortint i futur alcalde, al final del ple. Autor: David B.
Alcalde sortint i futur alcalde, al final del ple. Autor: David B.

El republicà ha emprat Pere Quart per tancar el ple: “mori la fam i visca el poble”, abans d’abraçar-se, ja molt emocionant, un per un amb els regidors tant del govern com de l’oposició, i d’abandonar la sala.

Ple d’investidura: dimarts a les 18 hores

El proper dimarts, ple d’investidura de Maties Serracant com alcalde, segurament un plenari no tan endolcit com el comiat de l’alcalde republicà.

Foto portada: l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, durant el ple. Autor: David B.