David Vila

L’escriptor David Vila convida a parlar català en el seu darrer llibre

L’economista i escriptor sabadellenc David Vila i Ros presenta el proper dimecres 5 d’octubre a les 19:30 hores, a l’Auditori del Casal Pere Quart (Rambla, 69) el seu darrer llibre, I si parlem català?.

Tot i que Vila també és autor de reculls de contes humorístics, no necessàriament relacionats amb la lingüística (Ni ase ni bèstia o Verba non facta), que en alguns casos han estat portats a escena o musicats per diverses companyies (actualment, el mateix Vila i Ros és protagonista juntament amb el terrassenc Un tal Pere de l’espectacle Paraules Mogudes); és ben coneguda la seva implicació tant política com social. Fervent defensor dels ‘sabadellenquismes’, té un espai a Ràdio Sabadell dedicat als mots propis de la nostra ciutat, un altre espai a Cugat Ràdio i és també dinamitzador lingüístic, entre moltes altres facetes. Tal i com s’indica a la contracoberta del llibre:

Tots els estudis indiquen que cada cop hi ha més persones que saben parlar català però que, en proporció, cada cop són menys les que realment el fan servir. I una llengua que no és útil està abocada a la desaparició. Hem de veure el got mig ple o mig buit? L’objectiu del llibre no és resoldre aquesta pregunta, sinó dotar-nos d’arguments i recursos per omplir-lo fins que vessi. Les llengües són un patrimoni incomparable i hem d’intentar no només preservar-les, sinó usar-les amb normalitat en el territori que els correspon. És evident que la pervivència de les llengües minorades no depèn exclusivament de l’actitud dels parlants, ans del poder polític, social, econòmic i demogràfic que tinguin al darrere. Tot i així,  si aprenem a desfer-nos dels prejudicis que ens condicionen i ens llancem a fer un ús desacomplexat del català, se n’incrementarà la presència social i esdevindrà, de ben segur, una llengua atractiva i necessària per a les persones nouvingudes i per a tots aquells conciutadans que encara no la parlen”.

El format d’aquest llibre és similar a un llibre anterior de Vila, I si parlem amb el veí del segon?, basant-se en exemples i textos molt breus il·lustrats amb esquemes per cridar l’atenció dels comportaments de molts catalanoparlants, emprant dades concretes i sempre de manera molt entenedora fugint del format d’un manual de sociolingüística teòrica. En paraules de Vila, “l’objectiu és despertar l’interès del lector envers les llengües en general i el català en particular, esperonant-lo a utilitzar més la llengua pròpia del país” .

Presentació dimecres

A l’igual que I si parlem amb el veí del segon?, el disseny de la coberta d’aquest I si parlem català és de Toni Il·lustració. Els exemplars, al preu de cinc euros, es poden adquirir presencialment durant les presentacions del llibre, o via telemàtica a www.productesdelaterra.cat. El volum es presenta aquest dimecres a l’Auditori del casal Pere Quart (19:30 hores).

Foto portada: Vila, aquest dilluns, al Racó del Campanar. Autor: David B.