L'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, aquest dilluns. Autor: J.d.A.

6 línies d’actuació per als primers 100 dies del segon govern Farrés

L’Ajuntament 2023-2027 ja camina. Aquest dilluns s’ha constituït la Junta de Govern Local, l’organisme de gestió més important del consistori a banda del ple municipal. Posteriorment el govern municipal ha presentat les seves prioritats durant els primeres 100 dies de mandat, és a dir, des d’ara fins a l’inici de la tardor. Les ha presentades l’alcaldessa, Marta Farrés.

Pocs minuts després de convocar la primera Junta de Govern Local del mandat, Farrés ha comparegut davant la premsa i acompanyada de tots els regidors del seu govern, per fer públics els seus compromisos dels primers 100 dies de mandat. Són els següents.

1. Compra de pisos ocupats

Va ser un dels compromisos de la campanya electoral. “Estem en vies de comprar” el primer bloc de pisos ocupats. Està al barri de Gràcia, té vuit habitatges i és propietat del fons voltor Divarian. L’Ajuntament invertirà 720.000 euros per comprar-los i rehabilitar-los (90.000 euros de mitjana per habitatge).

Què passarà amb els ocupants? L’Ajuntament està estudiant el procediment per desallotjar-los. En el cas que estiguin en situació de vulnerabilitat, se’ls enviarà al circuit d’habitatge protegit.

2. Flexibilització d’usos al riu Ripoll

Un dels temes encallats a la ciutat és resituar el riu Ripoll com espai de creació de llocs de treball i activitat econòmica. En aquest sentit, el Govern portarà al ple del 14 de juliol un canvi en el Pla General per flexibilitzar els usos que es poden implantar a l’àmbit. No es guanyaran metres quadrats però podran entrar-hi activitats fins ara no permeses. La línia, diu Farrés, és l’economia verda. Avança que hi haurà novetats en els propers mesos.

No obstant, la modificació, tot i no ser de les més complexes, no serà ràpida. Cal modificar de forma provisional el Pla General, es poden presentar al·legacions, s’han d’estudiar, aprovar el canvi de forma definitiva i enviar-lo a la Comissió d’Urbanisme de Barcelona.

3. Comprar el Museu del Gas

L’Ajuntament aprovarà al novembre la compra del Museu del Gas a la Fundació Naturgy. Es farà en dos pagaments. El consistori estima que la rehabilitació costarà prop de mig milió d’euros. El resultat: ubicar-hi el Museu d’Història, amb especial atenció al passat tèxtil de la ciutat i encabint-hi la prestigiosa col·lecció de vestits Antoni de Montpalau, amb suport de l’ESDi i el Gremi de Fabricants. Les obres començaran a finals de l’any 2024 o el més probable que a principis de l’any 2025.

Farrés no ha avançat el preu de la compra. Assegura que serà “raonable” però sosté que abans de fer-lo públic vol explicar-lo als regidors de l’oposició per una qüestió de lleialtat institucional.

4. Camins escolars

En les properes setmanes començarà la construcció de tres camins escolars tramitats durant el passat mandat. Es faran a les escoles Sant Julià, Samuntada (La Creu Alta) i Joaquim Blume (Sol i Padrís). Costaran 451.000 euros. La meitat la pagarà la Comissió Europea.

A banda d’aquestes tres inversions, el consistori destinarà 470.000 euros més a millorar els entorns de 16 centres educatius de la ciutat. S’actuarà a dues escoles bressol públiques: Vapor Buxeda Nou (Centre) i Arraona (Merinals). També als entorns de set centres concertats (Estel, Xaloc, Ramar 1, Vedruna Immaculada, Servator, Bertran i Jaume Viladoms) i de set escoles públiques (Joanot Alisanda, Miquel Martí i Pol, Can Llong, Gaudí, Mas Boadella, Virolet i Can Rull)

5. 1.500 nous arbres

A banda dels 4.300 arbres plantats els darrers anys, l’Ajuntament ha planificat la plantació de 1.500 més en els primeres mesos de mandat. Un miler es plantaran als grans parcs de la ciutat: Parc de la Romeua, Parc Central del Vallès o Parc de Catalunya. “Cal engrandir els parcs de la ciutat com a refugis climàtics”, diu Farrés. Els 500 restants es plantaran als grans eixos viaris, com la Gran Via, la carretera de Barcelona i Terrassa o la Ronda Ponent. Segons Farrés, la “naturalització” pot arribar a baixar la sensació tèrmica en fins a sis graus centígrads en els moments de més calor. La inversió serà de 750.000 euros (500 euros per arbre).

Segons han assegurat fonts municipals a aquest digital, cada any moren, cauen o es retiren dels carrers entre 500 i 700 arbres. Per tant, cal replantar-ne entre 2.000 i 3.000 per mandat per no perdre’n a nivell global. En els darrers anys se n’han plantat 4.300 i amb aquests 1.500 s’estarà a prop dels 6.000.

6. Un miler de kits per a propietaris de gossos

L’Ajuntament vol incrementar el civisme dels tenidors d’animals, en especial dels gossos. Per això repartiran un miler de kits amb bidons d’aigua i bosses de recollida d’excrements per facilitar que la ciutat es mantingui neta. S’actuarà a partir de la xarxa d’espais per a gossos. N’hi ha 13 a tota la ciutat. Farrés avisa que a banda d’entregar els kits i de sensibilitzar amb agents cívics, la Policia Municipal tindrà ordres de fer complir la normativa i multar si cal.

Foto portada: l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, aquest dilluns. Autor: J.d.A.