Foto portada: un moment de l'ocupació. Autor: ACN.

Punt i final a l’ocupació de l’Ajuntament

  • Serracant es compromet a treballar les peticions del CDR, que abandona l’Ajuntament dissabte al vespre. 
  • Inés Arrimadas ja havia convocat una atenció a la premsa diumenge al migdia, que finalment anul·la. 

Punt i final a l’ocupació de l’Ajuntament per part del CDR, després d’una nova reunió amb l’alcalde, Maties Serracant. El batlle s’ha compromès a treballar els tres punts demanats pel Comitè de Defensa del Referèndum, i l’ocupació s’ha aixecat finalment passades les set de la tarda. S’evita una nova tempesta mediàtica amb la ciutat al mig: la cap de l’oposició a Catalunya, Inés Arrimadas, ja havia convocat una visita a la plaça Sant Roc per aquest diumenge al migdia. 

En el seu manifest inicial, el CDR feia tres peticions, en clau ‘republicana’ local: dedicar un espai al nomenclàtor a l’1 d’octubre, retirar els símbols dedicats a franquistes i un major compromís del consistori per demanar l’alliberament dels presos independentistes i el retorn dels dirigents que van marxar a l’estranger.

Foto portada: un moment de l'ocupació. Autor: ACN.
Un moment de l’ocupació. Autor: ACN.

Després d’una concentració divendres a la tarda a la plaça Sant Roc, una trentena de persones van ocupar l’edifici consistorial (més info: ‘Membres del CDR ocupen l’Ajuntament‘). Malgrat les reunions amb representants del govern fins passada la mitjanit, s’hi van quedar tota la nit i també durant bona part del dissabte, mentre a l’edifici ha seguit l’activitat normal d’un dissabte, segons fonts municipals. Per exemple, hi ha hagut diverses bodes.

El risc d’una nova tempesta mediàtica

L’ocupació del CDR estava anunciada fins diumenge a la nit. La seva pervivència amenaçava amb una nova tempesta mediàtica a l’ombra del ‘procés’ amb Sabadell al mig. Com la de l’informe Machado a l’agost. Com la de la retirada de la bandera espanyola a l’octubre. De fet, a les set de la tarda de dissabte la cap de l’oposició al Parlament, Inés Arrimadas (Cs), anunciava que aquest diumenge al migdia estaria a la plaça Sant Roc de Sabadell per fer una atenció a la premsa. El tema a parlar era obvi, i una excursió de diumenge davant un dels principals ajuntaments catalans en plena ocupació per part d’un CDR tenia tribuna fixa als telenotícies del migdia de tota Espanya.




Durant les 24 hores que ha durat l’ocupació hi ha hagut diverses trobades entre representants del govern i dels ocupants. Finalment, cap a dos quarts de vuit del vespre d’aquest dissabte, el CDR Sabadell donava per “finalitzada” l’ocupació. Una hora i mitja més tard, a les nou, l’Ajuntament ho acabava de confirmar públicament.

Les peticions del CDR són assumibles

Segons el CDR, Serracant s’ha compromès a treballar els punts demanats. En realitat, cap d’ells és insalvable. Hi ha majoria al ple per aprovar una plaça dedicada a l’1 d’octubre. Si no es va aprovar la plaça de l’1 d’octubre a l’abril, va ser per la insistència de CiU de fer-la en detriment de la plaça d’Espanya. Al maig també es podia haver aprovat, però es va posposar el tema sense donar cap explicació. En segon lloc, retirar els símbols dedicats a franquistes és un compromís públic del quatripartit, molt abans de l’1 d’octubre. Algun dia s’haurà de complir. El monòlit dedicat a Marcet ja es va retirar fa un any. Sabadell té dos coneguts carrers dedicats dirigents del franquisme: la plaça de l’Alcalde Marcet i la plaça d’Antoni Llonch. A més, segons l’informe de l’historiador Josep Abad, més conegut com a Informe Machado, n’hi ha quatre més, no tan principals: els carrers d’Arnella, el de Baygual, la plaça del Doctor Argemí i el passatge de Feliu Pla. Finalment, queda la tercera petició: el major compromís del consistori en l’alliberament dels presos i el retorn dels exiliats. Caldrà veure com ho articula el govern de Serracant.

Un cop aixecada l’ocupació, el CDR ha agraït a través de les xarxes la participació i “perseverança” dels veïns i veïnes i ha qualificat l’acció “d’èxit”. Poc després de les nou de la nit, la visita d’Inés Arrimadas a Sabadell s’ha anul·lat.

Foto portada: un moment de l’ocupació. Autor: ACN.

Comments are closed.